Ο τυφώνας Σάολα πλησιάζει την Κίνα και η μητρόπολη Σεντζέν της χώρας, κοντά στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή (1.9.2023) πως κλείνει γραφεία, εμπορικά καταστήματα και αγορές στην πόλη, ενόψει της έλευσής του.

Η πόλη έλαβε την απόφαση «να κλείσουν τα γραφεία, τα εμπορικά καταστήματα και οι αγορές από τις 16:00 (σ.σ.: τοπική ώρα - 11:00 ώρα Ελλάδας)» και τη «διακοπή της λειτουργίας των συγκοινωνιών από τις 19:00 (14:00)», σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Κίνας, που προειδοποίησε πως ο «σούπερ τυφώνας» Σάολα ενδέχεται να φέρει «σφοδρή καταιγίδα».

Οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και διαβεβαίωσαν πως θα ανοίξουν όλα τα διαθέσιμα καταφύγια. Είχαν ήδη ανακοινώσει ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σεντζέν μένουν περίπου 17,7 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Η πορεία και η σφοδρότητα του τυφώνα Σάολα

Ο Σάολα ενδέχεται να φθάσει στο έδαφος της νότιας Κίνας το βράδυ της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου (τοπικές ώρες), κατά μήκος των ακτών της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, σύμφωνα με την κινεζική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία. 

Νωρίτερα σήμερα οι Αρχές στο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν επίσης πως θα έκλειναν το χρηματιστήριο και τα σχολεία, ενώ θα ακυρώνονταν τόσο οι αφίξεις όσο και οι αναχωρήσεις αεροσκαφών λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου. 

Η ταχύτητα του ανέμου ανερχόταν στα 205 χιλιόμετρα την ώρα, όταν απείχε κάπου 230 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Χονγκ Κονγκ, περί τις 08:00 (03:00 ώρα Ελλάδας). 

Η νότια Κίνα πλήττεται συχνά από τυφώνες που σχηματίζονται στα θερμά νερά ανατολικά των Φιλιππίνων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και κινούνται προς δυσμάς. 

Πληροφορίες; ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες: Reuters