Σάρωσε στο πέρασμά του τη Φλόριντα στις ΗΠΑ ο τυφώνας κατηγορίας 3 με την ονομασία Ιντάλια, πλημμυρίζοντας αρκετές πόλεις κατά μήκος του Big Bend, πριν πάρει κατεύθυνση προς την Τζόρτζια.

Ο τυφώνας Ιντάλια πλημμύρισε περιοχές της Νοτιοανατολικής πλευράς την Τετάρτη, από την ακτή του Κόλπου της Φλόριντα μέχρι την ακτογραμμή της Τζόρτζια, όπου η Σαβάνα και το Τσάρλεστον αντιμετώπισαν και την απειλή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι διασώστες ανέσυραν δεκάδες ανθρώπους από πλημμυρισμένα σπίτια στην περιοχή της Τάμπα, καθώς κατεδαφισμένα δέντρα έκλεισαν τους δρόμους και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα. Στη χαμηλή ακτή Big Bend της Φλόριντα, όπου η καταιγίδα έφτασε στην ξηρά αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου, οι κάτοικοι που επέλεξαν να μην εκκενώσουν περιέγραψαν μια οδυνηρή νύχτα με το νερό που ανέβαινε στα σπίτια τους. 

Η Ιντάλια υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα μέχρι τις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) μετά την πορεία της στην Τζόρτζια. Είχε φτάσει για λίγο την ισχύ του τυφώνα κατηγορίας 4 τις ώρες πριν από την πτώση, με μέγιστη ταχύτητα ανέμου 209 χλμ. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι ακόμη και ως τροπική καταιγίδα, θα μπορούσε να παράγει ισχυρούς ανέμους σε περιοχές της Τζόρτζια και της Νότιας Καρολίνας το βράδυ της Τετάρτης.

Αξιωματούχοι σε αυτές τις πολιτείες εξέδωσαν μηνύματα έκτακτης ανάγκης προειδοποιώντας για ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.

Δύο θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα νωρίς την Τετάρτη αποδίδονται στις καιρικές συνθήκες. Το πρώτο δυστύχημα σημειώθηκε στην κομητεία Πάσκο, όταν ένας 40χρονος άνδρας έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο έπεσε σε ένα δέντρο. Στην Αλάτσουα, ένας 59χρονος που οδηγούσε ένα Toyota Tacoma έριξε το όχημά του σε δέντρα ενώ στην περιοχή έπεφτε καταρρακτώδης βροχή.
Η άφιξη του τυφώνα


Ο διευθυντής του Τμήματος Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Φλόριντα, Κέβιν Γκάθρι, δήλωσε ότι οι ομάδες έρευνας και διάσωσης ανταποκρίνονται στους παγιδευμένους κατοίκους σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά — αλλά δεν περίμενε μαζικές απώλειες.

«Είναι 100% εντάξει», είπε. «Θα φτάσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους όσο πιο γρήγορα μπορούμε να φέρουμε τις ομάδες μας για την πρόσβαση έκτακτης ανάγκης σε αυτούς».

Σχεδόν μισό εκατομμύριο πελάτες στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα έμειναν χωρίς ρεύμα μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us , το οποίο παρακολουθεί τις διακοπές λειτουργίας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Περισσότερες από 900 πτήσεις σε αεροδρόμια της Φλόριντα και της Τζόρτζια καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με την FlightAware , μια υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων.

Το διεθνές αεροδρόμιο Savannah/Hilton Head στη Τζόρτζια παραμένει ανοιχτό, αλλά οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώθηκαν για το υπόλοιπο της ημέρας. Στη Φλόριντα, το διεθνές αεροδρόμιο της Τάμπα άνοιξε ξανά για αφίξεις και θα ανοίξει πλήρως το πρωί.

Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή Big Bend της πολιτείας, το τμήμα της δυτικής πλευράς της Φλόριντα όπου το βόρειο τμήμα της χερσονήσου συναντά την περιοχή Panhandle, μια περιοχή όπου κυριαρχούν περισσότερο τα φυσικά καταφύγια και οι αγροτικές κοινότητες παρά οι πόλεις. Μια ώρα αργότερα είχε υποχωρήσει σε τυφώνα κατηγορίας 2. 

Κανένας μεγάλος τυφώνας, που κατατάσσεται στην κατηγορία 3 με ανέμους ταχύτητας 111 μίλια/ώρα ή υψηλότερη, δεν είχε πλήξει προηγουμένως το Big Bend της Φλόριντα, μια βαλτώδη ακτή, διανθισμένη με πηγές γλυκού νερού και ποτάμια, και ένα σύμπλεγμα μικρών παράκτιων νησιών που σχηματίζουν το Cedar Key, ένα ιστορικό ψαροχώρι που καταστράφηκε το 1896 από το κύμα καταιγίδας ενός τυφώνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης και την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας. «Μίλησα με τον κυβερνήτη και έχουμε αρχίσει να προσφέρουμε όλα όσα ενδέχεται να χρειαστούν», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στην τελευταία του ενημέρωση το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων δήλωσε ότι η Ιντάλια εξακολουθεί να είναι τυφώνας κατηγορίας 2, με καταστροφικούς ανέμους που εξαπλώνονται στη νότια Τζόρτζια. Οι ταχύτητες των ανέμων είναι κοντά στα 170 χλμ/ώρα με υψηλότερες ριπές.

Πάντως ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Edisto Beach, SC, στο Τσάρλεστον είπε ότι υπήρξαν «μηδενικές έως ελάχιστες ζημιές» εκεί, παρά τις πλημμύρες και τα κύματα που παραβιάζουν τους αμμόλοφους που προστατεύουν τα σπίτια.

Νωρίτερα αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο που θα συνοδεύει τον τυφώνα είναι τα τεράστια κύματα. Σχετικές προειδοποιήσεις έχουν εκδοθεί σε πολλές παράκτιες περιοχές, καθώς αναμένεται ότι τα κύματα θα φτάσουν τα 3,7 με 4,9 μέτρα ύψος ενώ στα παράλια της δυτικής Φλόριντας, οι δρόμοι των περισσότερων πόλεων ήταν έρημοι και, σε αρκετές περιπτώσεις, πλημμυρισμένοι.

Στο Σίνταρ Κι τα κύματα ξεπερνούσαν σε ύψος τα 2 μέτρα. «Όλα έχουν πλημμυρίσει», είπε στο CNN η Σέλι Μπόιβιν, η διευθύντρια του μοτέλ Beach Front, που βρίσκεται πάνω στην παραλία αυτού του θερέτρου. «Μόλις είδα τα τραπέζια του πικνίκ να τα παίρνει το ποτάμι που κυλάει στον δρόμο», είπε.

Την ίδια ώρα, ορισμένοι δείχνουν απτόητοι και εφορμούν στους πλημμυρισμένους δρόμους με ό,τι διαθέτουν προκειμένου να ζήσουν την χαριτωμένη πλευρά του φαινομένου αφού εκεί που περπατούσαν τώρα επιπλέουν. 

Πρόκειται για τον τέταρτο ισχυρό τυφώνα που πλήττει τη Φλόριντα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μετά την Ίρμα το 2017, τον Μάικλ το 2018 και τον Ιαν, που έφτασε στην κατηγορία 5, τον Σεπτέμβριο. Λόγω του Ίαν έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 150 άνθρωποι στη νοτιοδυτική Φλόριντα, ενώ προκλήθηκαν και σοβαρές υλικές ζημιές. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η ένταση των καταιγίδων θα αυξάνεται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.