Σε τυφώνα κατηγορίας 3 επέστρεψε η Idalia, καθώς εξασθένισε λίγο πριν ακουμπήσει στεριά, με τις ριπές των ανέμων να αγγίζουν τα 200 χλμ. την ώρα. Νωρίτερα, ο τυφώνας αναβαθμίστηκε στην «εξαιρετικά επικίνδυνη κατηγορία 4» με ανέμους ακόμα και 210 χλμ. την ώρα.

Περίπου 116.000 πολίτες της Φλόριντα έχουν βυθιστεί ήδη στο σκοτάδι, καθώς ο τυφώνας έχει σχεδόν αγγίξει την πολιτεία της Φλόριντα, σύμφωνα με το poweroutage.us. Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών σημειώνεται στην περιοχή Big Bend της πολιτείας. Στην κομητεία Wakulla, που βρίσκεται στο Panhandle της Φλόριντα, περίπου 10.000 πολίτες είναι χωρίς ρεύμα.

Ο τυφώνας αναμένεται να χτυπήσει -όπως έχει προβλεφθεί- από στιγμή σε στιγμή την περιοχή Big Bend στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα. Ο τυφώνας αναμένεται να πλήξει στην ακτή του Κόλπου της Φλόριντα με ισχυρότατους ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

Περισσότερες από 30 κομητείες της Φλόριντα βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης και οι κάτοικοι έχουν κληθεί να αναζητήσουν ψηλότερα σημεία.

Τα σκάφη έχουν αποτραβηχτεί από τις μαρίνες, επιχειρήσεις, καταστήματα και ξενοδοχεία έκλεισαν, μέσα στα σπίτια τους οι κάτοικοι προσπαθούν να  ασφαλίσουν τα έπιπλά τους από τις επερχόμενες πλημμύρες, ενώ τα σχολεία σε όλη την πολιτεία έχουν ακυρώσει τα μαθήματα. 

 «Αν δεν έχετε φύγει, πρέπει να το κάνετε αμέσως», δήλωσε ο Κέβιν Γκάθρι, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρησης εκτάκτων καταστάσεων της Φλόριντα. «Πρέπει να σταματήσετε ό,τι κάνετε. Να πάτε στο δωμάτιό σας, να πακετάρετε, να πακετάρετε τα πράγματά σας και να πάτε κάπου που θα είστε ασφαλείς», υπογράμμισε.

Προειδοποιήσεις για τυφώνα και καταιγίδες έχουν εκδοθεί και στις γειτονικές πολιτείες Τζόρτζια και Νότια Καρολίνα.

Και οι τρεις έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναμένονται κύματα θύελλας έως 5 μέτρα ύψος

Στις δυτικές ακτές της Φλόριντα, στη νοτιοανατολική Τζόρτζια και στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνα, ενδέχεται να σημειωθούν 10 με 20 εκατοστά βροχής έως αύριο Πέμπτη. Εξάλλου σε κάποιες περιοχές είναι πιθανό το ύψος βροχής να φτάσει έως και τα 30 εκατοστά, πρόσθεσε το NHC.

Αξιωματούχοι τόνισαν ότι το πιο επικίνδυνο φαινόμενο που θα συνοδεύει τον τυφώνα είναι τα τεράστια κύματα θύελλας, τα οποία εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πλημμύρες στις περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Προειδοποιήσεις για κύματα θύελλας έχουν εκδοθεί σε εκατοντάδες χιλιόμετρα παράκτιων περιοχών, από τη Σαρασότα έως το δυτικό άκρο του κόλπου Απαλατσίκολα. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, αναμένεται ότι τα κύματα θα φτάσουν τα 3,7 με 4,9 μέτρα ύψος.