Πηγές της «Independent», αποκαλύπτουν κενά στην επίβλεψη τόσο των επισκεπτών, όσο και των υπαλλήλων στις αποθήκες θησαυροφυλάκια του Βρετανικού Μουσείου.

Η περιγραφή πρώην επιμελητή για το σύστημα -μη- φύλαξης στο Βρετανικό Μουσείο είναι σοκαριστική:

“Ειδικοί και ερευνητές μπορούν να πάνε σε οποιαδήποτε αποθήκη την ίδια εβδομάδα ή ακόμα και την ίδια μέρα χωρίς επίβλεψη της καταλογογράφησης, αφήνοντας ανεκτίμητα αντικείμενα σε κίνδυνο”.

Επίσης, πρώην μέλος του προσωπικού περιέγραψε την εσωτερική διαδικασία στο διάσημο Μουσείο. «Η καταλογογράφηση ήταν απίστευτα ανώμαλη. Κάθε αντικείμενο έχει έναν αριθμό και μια καθορισμένη θέση στο κατάστημα, αλλά πιθανότατα στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που έχουν… Τα καταστήματα είναι σε συναγερμό αλλά δεν παρακολουθούνται διαφορετικά», είπε.

«Θα καλούσα την ασφάλεια, θα τους έλεγα σε ποιο δωμάτιο έμπαινα, θα έπαιρνα το κλειδί και αυτό ήταν το μόνο που έπρεπε να κάνω για να έχω πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων.

Πολλές από τις συλλογές αποθηκεύονται στις ίδιες αίθουσες με άλλες, οπότε αν κάποιος ήταν ανέντιμος θα είχε το κάλυμμα να γνωρίζει ότι δεκάδες άλλοι επιμελητές, συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές θα βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο την ίδια εβδομάδα ή ακόμα και την ίδια μέρα», πρόσθεσε.

Ο πρώην επιμελητής είπε, πώς ποτέ δεν της ζητήθηκε να ενημερώσει κανέναν με ποια αντικείμενα εργαζόταν οποιαδήποτε μέρα.

«Οι ειδικοί έβαζαν ετικέτες στα συρτάρια όταν αφαιρούσαν αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία επίβλεψη σε αυτό», είπε.

Άλλη πηγή της Ιντιπέντεντ, είπε ότι ένας συνάδελφος του εξέφρασε ανησυχίες στο μουσείο πολλές φορές ήδη από το 2020, αφού εντόπισε ορισμένα αντικείμενα προς πώληση στο eBay.

Ένα άλλο θέμα που ανοίγει το δημοσίευμα είναι η μισθοδοσία. Εάν μείνουμε στα τελευταία χρόνια όπως αναφέρουν οι διάφορες πηγές που γνωρίζουν τι γινόταν, ανώνυμες και επώνυμες η κλοπή άρχισε την χρονιά που τον παγκόσμιο πληθυσμό σόκαρε η πανδημία του Covid-19, αργότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με όλη την ενεργειακή φτώχεια που επέφερε.

Οι πληρωμές στον τομέα, και ιδιαίτερα στο μουσείο, είναι τόσο φτωχές που πολλοί ειδικοί με παγκόσμια φήμη «καταλήγουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την απόκτηση παιδιών ή το φαγητό», ισχυρίστηκε πρώην επιμελήτρια στον Ιντιπέντετ, προσθέτοντας: «Και όταν είσαι τόσο απελπισμένος, τα πράγματα μπορεί να πάει στραβά».

«Πολλοί συνάδελφοί μου μόλις και μετά βίας βγάζουν αρκετά για το ενοίκιο, ιδιαίτερα με την κρίση κόστους ζωής. Στο Βρετανικό Μουσείο αυτό αναφερόταν από τον προϊστάμενο μου σε σχεδόν κάθε συνεδρίαση του τμήματος.» Η ίδια πιστεύει ότι ο επικεφαλής των ελληνικών συλλογών που απολύθηκε τον Ιούλιο είναι αθώος.