Σάλος στη Βαυαρία μετά από καταγγελία για αντισημιτισμό σε βάρος του ΥΠ.ΟΙΚ του κρατιδίου της Γερμανίας. Υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί αξιωματούχοι διέταξαν τον δεύτερο στην ιεραρχία της βαυαρικής κυβέρνησης να «δώσει εξηγήσεις» μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία όταν ήταν μαθητής λυκείου είχε γράψει ένα αντισημιτικό φυλλάδιο.

«Όποιος κοροϊδεύει τα θύματα του Άουσβιτς απαγορεύεται να έχει ευθύνες στη χώρα μας» έγραψε η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ στον λογαριασμό της στην πλατφόρμα X. «Είναι επιτακτική ανάγκη να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις βαριές κατηγορίες».

Το περιεχόμενο του κειμένου, που δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, είναι «απάνθρωπο, εντελώς απεχθές», αντέδρασε από την πλευρά του στην ίδια εφημερίδα ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, μεσούσης της εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, δεύτερος στην ιεραρχία της περιφερειακής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, οφείλει «απλά να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να τα εξηγήσει δημόσια», δήλωσε ο Ζέντερ.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, 52 ετών, και αρχηγός του κόμματος Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, το οποίο συμμάχησε με τους Βαυαρούς συντηρητικούς του CSU, έγραψε ένα αντισημιτικό φυλλάδιο στο λύκειο τη σχολική χρονιά 1987-88, το οποίο και διένειμε στο σχολείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το φυλλάδιο αστειευόταν για το στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, όπου οι ιστορικοί εκτιμούν ότι οι Ναζί εξόντωσαν 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν Εβραίοι.

Το κείμενο, που δημοσίευσε η εφημερίδα, ήταν προφανώς μια αντίδραση σε έναν διαγωνισμό που διοργανώθηκε για τη γερμανική ιστορία.

Ο συντάκτης καλεί σε συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό για να προσδιοριστεί «Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης της πατρίδας».

Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιαστούν «στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου για συνέντευξη για δουλειά», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Το πρώτο βραβείο είναι «μια δωρεάν πτήση μέσω της καμινάδας του στρατοπέδου του Άουσβιτς». Ένα άλλο είναι «διαμονή ισόβια σε ομαδικό τάφο».

Οι μάρτυρες που επικαλείται η εφημερίδα, οι οποίοι θέλησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι ο Αϊβάνγκερ δεν είχε αρνηθεί τότε την πατρότητα του κειμένου και είχε «τιμωρηθεί», χωρίς να αποβληθεί από το λύκειο.

Ο ενδιαφερόμενος αρνήθηκε εκ νέου σήμερα ότι ήταν ο συντάκτης του φυλλαδίου. «Δεν συνέταξα το συγκεκριμένο έγγραφο και θεωρώ το περιεχόμενό του απεχθές και απάνθρωπο», είπε, μέσω εκπροσώπου. «Γνωρίζω τον συντάκτη του εγγράφου, θα δώσει εξηγήσεις ο ίδιος», είπε.

Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν ακριβείς, θα είναι «απαράδεκτο» ο Αϊβάνγκερ να διατηρήσει τα καθήκοντά του, δήλωσε ο Φέλιξ Κλάιν, ο επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης, αρμόδιος για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. «Τέτοια απάνθρωπα σχόλια για τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν πρέπει να αρθρώνονται από κανέναν - ούτε καν από νέους», πρόσθεσε ο Κλάιν. «Αυτή πρέπει να είναι η συναίνεση όλων των δημοκρατικών κομμάτων».