Μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η Ρωσία λέει πως καταρρίφθηκαν 3 drones της Ουκρανίας. Το Κίεβο αναφέρει ότι κατέστρεψε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας και ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στο Ντνίπρο.

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στο ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στη Ντνίπρο τις πρώτες πρωινές ώρες, ενημέρωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας Ντνιπροπετρόφσκ, ο Σερχίι Λισάκ. Τραυματίες είναι τρεις άνδρες και τέσσερις γυναίκες, διευκρίνισε.

Η Ουκρανία λέει πως κατέστρεψε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Κιρίλο Μπούντανοφ, δήλωσε χθες Τετάρτη ότι στις πρόσφατες επιθέσεις με UAVs σε ρωσικά αεροδρόμια καταστράφηκαν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-22M (κωδικός NATO: Backfire) και υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον άλλα δύο.

«Δύο καταστράφηκαν, αλλά δύο υπέστησαν ζημιές. Τα δύο δεν μπορούν να επισκευαστούν», είπε ο κ. Μπούντανοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ουκρανική υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty, μέσου ενημέρωσης που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό κράτος. 

Εκτίμησε πως μπορεί επίσης να χτυπήθηκε πέμπτο ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό. 

Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως καταγράφτηκαν επιθέσεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας το Σάββατο στο Σόλτσι, στην περιφέρεια Νόβγκαραντ, και στο Σάικοφσκα, στην περιφέρεια Καλούγκα, τη Δευτέρα, προσθέτοντας πως στρατιωτικό αεροσκάφος υπέστη ζημιά στην πρώτη επίθεση.

Προχθές Τρίτη η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας εκτίμησε πως η Ρωσία πιθανόν έχασε βομβαρδιστικό Tu-22M3 στην επίθεση στο Σόλτσι. Πρόκειται για υπερηχητικό βομβαρδιστικό με μεγάλη ακτίνα δράσης και τη δυνατότητα να φέρει πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπούντανοφ, η υπηρεσία του βρίσκεται σε επαφή με αυτούς που επιτέθηκαν στα αεροδρόμια στη Ρωσία. «Πρόκειται για ανθρώπους που εκτέλεσαν συγκεκριμένα καθήκοντα στη ρωσική επικράτεια», διαβεβαίωσε.

Καταρρίφθηκαν 3 drones της Ουκρανίας, λέει η Μόσχα

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας σε δύο ρωσικές περιφέρειες τις πρώτες πρωινές ώρες, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα ή ζημιές.

«Απόψε, απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να διαπράξει επιθέσεις με drones αποκρούστηκε», ανέφερε μέσω Telegram.

«Δύο UAVs καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ», που γειτονεύει με την Ουκρανία και «ακόμα ένα στον εναέριο χώρο της περιφέρειας Καλούγκα», που γειτονεύει με αυτή της Μόσχας, διευκρίνισε.

Οι ουκρανικές επιδρομές με UAVs στη Ρωσία συνεχίστηκαν για έβδομη συνεχή νύχτα. 

Η Ρωσία υφίσταται πλέον σχεδόν κάθε βράδυ τέτοιες επιδρομές. Σε μία από αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι σε παραμεθόρια περιοχή.

Οι ουκρανικές επιδρομές με UAVs και USVs στη ρωσική επικράτεια, που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες, έχουν κυρίως στο στόχαστρο τη Μόσχα, 500 χιλιόμετρα από τα σύνορα των δύο χωρών, και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφραζε στα τέλη Ιουλίου την ικανοποίησή του διότι ο πόλεμος πλέον «φθάνει στο έδαφος της Ρωσίας».