Mε προκλητικό τρόπο έσπευσε η Άγκυρα να εκμεταλλευτεί την επίθεση των Τουρκοκυπρίων σε δύναμη του ΟΗΕ στην Νεκρή Ζώνη στην Κύπρο«Η Κύπρος είναι τουρκική» τιτλοφορείται η ανάρτηση του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί που αν μη τι άλλο δείχνει εμμονή στο αναθεωρητικό δόγμα της Τουρκίας.
Έτσι, μετά τους Τσελίκ, Τσαγατάι, αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, ήταν σειρά του κυβερνητικού εταίρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να δώσει συνέχεια στους προκλητικούς ισχυρισμούς.

Βίντεο με «ιστορικό μήνυμα»

Σήμερα (20/08), το εθνικιστικό κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» δημοσίευσε βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω του οποίου «επιχειρείται να σταλεί ένα ιστορικό μήνυμα», όπως επισημάνθηκε.

Συγκεκριμένα, διακρίνεται ο Μπαχτσελί να περπατά στο γραφείο του, φορώντας μαύρα άρβυλα στρατού, ενώ ακούγεται το τουρκικό τραγούδι με τίτλο «Μην κλαις, αγάπη μου». Η λεζάντα του βίντεο αναφέρει: «Η Κύπρος είναι τουρκική».

Νωρίτερα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε υποστηρίξει για το συμβάν στην Πύλα ότι «η κυβέρνηση της “ΤΔΒΚ” έδωσε στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την απάντηση που τούς άξιζε και εξάλειψε τις απερίσκεπτες προσπάθειες παρεμπόδισης του έργου της· έχει δίκιο, οι παρεμβάσεις στην περιοχή είναι σωστές και έχει την πλήρη υποστήριξή μας».


Το παρασκήνιο της εμφάνισης του Μπαχτσελί με στρατιωτικά άρβυλα

Με τις μπότες που φορά, ο Μπαχτσελί επιχειρεί να αντιγράψει τον Κεμάλ Ατατούρκ και ένα επεισόδιο που είχε πρωταγωνιστή εκείνον και έναν Ιταλό αξιωματούχο, την περίοδο των υπογραφών της Συνθήκης της Λωζάνης.

Την περίοδο εκείνη, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Άγκυρα είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον Ατατούρκ, αίτημα το οποίο αποδέχθηκε, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ιταλός διπλωμάτης ζήτησε από την Τουρκία την παραχώρηση της Αττάλειας και της Ρόδου. Τότε, ο Ατατούρκ μετέβη στο διπλανό δωμάτιο, φόρεσε τα στρατιωτικά του ρούχα και τα μαύρα άρβυλα και επέστρεψε στη συνάντηση. Αυτή η εξέλιξη φέρεται να «τρόμαξε» τον Πρέσβη, ο οποίος αποχώρησε άπραγος.

Σταμάτησαν τα έργα στο σημείο των επεισοδίων

Εν τω μεταξύ οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν τις εργασίες στο δρόμο Πύλας Αρσούς όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ Κυπριακών ΜΜΕ και μόνο στο σημείο που έγιναν τα επεισόδια δεν εκτελούνται, καθώς εκεί υπάρχουν κυανόκρανοι έχοντας απέναντί τους αστυνομικούς του ψευδοκράτους.

Η Τουρκία μάλιστα «κούνησε και το δάχτυλο» στο ΟΗΕ: «Η στάση του ΟΗΕ απέναντι στον δρόμο Πύλα-Αρσός, που είναι ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα που στοχεύει στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της ΤΔΒΚ στο χωριό Πύλα στην πατρίδα τους, και οι μεταγενέστερες δηλώσεις του ΟΗΕ δεν συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που το Ειρηνευτικό Σώμα υποχρεούται να δείχνει στο Νησί», δήλωσε το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ: «Ο δρόμος Πύλα-Αρσός, που κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό. Η εν λόγω στάση του Ειρηνευτικού Σώματος με στόχο να ευχαριστήσει την ελληνοκυπριακή πλευρά έχει βλάψει την ύπαρξη και τη φήμη του στην ίδια την Κύπρο», αναφέρει ο Ομέρ Τσελικ.

Ομόφωνη καταδίκη του ΟΗΕ της επίθεσης των Τουρκοκυπρίων στους Κυανόκρανους

Άμεση ήταν η καταδίκη από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Βρετανία και τη Γαλλία. Τρία μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ δηλαδή.

«Το περιστατικό έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα καθώς ειρηνευτές των ΗΕ απέτρεπαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή. H ΟΥΝΦΙΚΥΠ υπογραμμίζει πως απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και ζημιές σε περιουσία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος γ.γ. του ΟΗΕ.

Η Αθήνα με μία σκληρή ανακοίνωση έκανε λόγο για απόπειρα αλλαγής του status quo. 

«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι μαζί σε αυτή την αυτονόητη μάχη νομιμότητας και δικαίου», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την επίθεση καταδίκασε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ λέγοντας: «Η επίθεση στο προσωπικό του ΟΗΕ είναι απαράδεκτη και εγκληματική σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν αμέσως την ευθύνη και να σταματήσουν τυχόν περαιτέρω ενέργειες που κλιμακώνουν την κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ αλλά και τη συνολική σταθερότητα στο νησί».

Με ταξιδιωτική οδηγία η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στα κατεχόμενα εδάφη.