Οι «Αττίλες» έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους. Κατοχικές δυνάμεις επιτέθηκαν στα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP), τα οποία επιχείρησαν να παρεμποδίσουν μη εξουσιοδοτημένες εργασίες κατασκευής δρόμου εντός της νεκρής ζώνης, κοντά στην Πύλα. Ακολούθησε μπαράζ καταδικαστικών δηλώσεων, όχι μόνο εκ μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας, αλλά και από τον ΟΗΕ, τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.

Η Κύπρος βίωσε σκηνές που ξυπνούν μνήμες από τη «μαύρη» εισβολή του 1974, καθώς σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας καταγράφεται η στιγμή που Τουρκοκύπριοι επιτίθενται με μπουλντόζες εναντίον των αυτοκινήτων της ειρηνευτικής δύναμης, τα οποία βρίσκονταν εκεί για να σταματήσουν τις παράνομες ενέργειές τους.

Τετελεσμένα

Η βιαιότητα και ο κυνισμός με τον οποίο έδρασαν αντανακλούν τη βούλησή τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα στην περιοχή και έχουν συγκεκριμένο πλάνο, καθώς είναι σαφές ότι επιδιώκουν να φτιάξουν αυτό τον δρόμο για να ενώσουν τις δύο κοινότητες. Να εντάξουν δηλαδή το μεικτό χωριό Πύλα στην περιοχή του ψευδοκράτους. Στοχεύουν και σε κάτι ακόμα. Να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα που θα τους φανεί χρήσιμο σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο, εκείνοι δρομολογούσαν το σχέδιό τους μεταφέροντας μηχανήματα εντός της νεκρής ζώνης για να γίνει το πρώτο βήμα. Να ισιωθεί δηλαδή το έδαφος ώστε να κατασκευαστεί μετά ο δρόμος.

Ανάλογες προσπάθειες είχε κάνει το ψευδοκράτος και στο παρελθόν, όμως είχαν αποτύχει χάρη στα αντανακλαστικά της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα HellasJournal, το ψευδοκράτος έχει φυλάκιο εντός της νεκρής ζώνης, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας οικισμός. Έχουν κατασκευαστεί δώδεκα σπίτια. Το σχέδιό τους χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από την Άγκυρα και συγκεκριμένα από κονδύλια της λεγόμενης τουρκικής πρεσβείας στα κατεχόμενα.

Συναγερμός

Σε Αθήνα και Λευκωσία χτύπησε κόκκινος συναγερμός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο εξέφρασε την έντονη αποδοκιμασία του για τις απαράδεκτες επιθέσεις των Τουρκοκύπριων. Συμφώνησαν δε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο.

Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε εκδώσει μία αιχμηρή ανακοίνωση, στην οποία, εκτός από την αυτονόητη καταδίκη του περιστατικού, αναφέρει: «Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Οι παράνομες εργασίες πρέπει να σταματήσουν άμεσα και είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».

Ανακοινώσεις

Για σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο έκανε λόγο και η Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου και ενώ η αντίδραση της Αθήνας υπήρξε άμεση, επιλέγοντας πρώτα να ξυπνήσει από τον λήθαργο τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», τα διπλωματικά τηλέφωνα «έσπασαν», με τη Βασιλίσσης Σοφίας να δίνει το σήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι -εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης- άρχισαν όλοι να βγάζουν τη μία ανακοίνωση μετά την άλλη.

Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ακαριαία, καθώς άμεσα έσπευσαν να καταδικάσουν τα επεισόδια ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωσή τους (joint statement) οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας κάλεσαν επιτακτικά την τουρκική πλευρά να διακόψει άμεσα το παράνομο οδικό έργο και να συμμορφωθεί με το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ, με το Λονδίνο να πρωτοστατεί, αν και δεν μας έχει συνηθίσει σε ξεκάθαρες παρεμβάσεις κατά του ψευδοκράτους στο Κυπριακό.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό της, Χακάν Φιντάν, για το θέμα.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, επεσήμανε: «Οι απειλές κατά της ασφάλειας ειρηνευτών του ΟΗΕ είναι καταδικαστέες και συνιστούν σοβαρό έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως ορθά αναφέρεται και στην ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης».

Προκαλεί το ψευδοκράτος

Το αυτοαποκαλούμενο «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα ότι το οδικό έργο για το οποίο βρίσκονται συνεργεία των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή Άρσους-Πύλας, μήκους 11,6 χιλιομέτρων, θα προχωρήσει, δήθεν για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς λόγους.

Μάλιστα το ψευδοκράτος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για μακροχρόνια έλλειψη καλής θέλησης στο θέμα και την Ειρηνευτική Δύναμη Κύπρου (UNFICYP) για αδιαφορία σε συνεχείς παραβιάσεις της νεκρής ζώνης στην περιοχή από τους Ελληνοκύπριους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή