Την έντονη καταδίκη των ηγετικών στελεχών της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων (Hellenic Caucus) προκάλεσε η επίθεση που δέχτηκε η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Κύπρο εντός της νεκρής ζώνης από Τουρκοκυπρίους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το κλιμάκιο του ΟΗΕ δέχτηκε επίθεση όταν προσπάθησε να παρεμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Πύλα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων Αμερικανών νομοθετών, οι οποίοι με παρέμβαση τους καλούν τη τουρκική πλευρά να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια περαιτέρω κλιμάκωσης. Την ανακοίνωση υπογράφουν οι βουλευτές Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους. 

Η ανακοίνωση των βουλευτών για το περιστατικό στη Πύλα

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις σήμερα το πρωί σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και τις ζημιές σε οχήματα του ΟΗΕ εντός της ελεγχόμενης από τον ΟΗΕ ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο από τουρκικές δυνάμεις. Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και οι ζημιές στον εξοπλισμό και στις υποδομές του ΟΗΕ είναι εντελώς απαράδεκτες και υπονομεύουν την ικανότητα του ΟΗΕ να εκπληρώσει την ειρηνευτική εντολή του, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές επανένωσης και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι τουρκικές αρχές πρέπει να σεβαστούν την εντολή της αποστολής εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ, να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω την ένταση και να αποσύρουν αμέσως όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη του ΟΗΕ.

Σαράντα εννέα χρόνια μετά την παράνομη εισβολή και κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο, το αδικαιολόγητο και παράνομο τουρκικό κατοχικό καθεστώς συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις και να αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την απόδοση δικαιοσύνης για την Κύπρο και να ζητούμε την άμεση απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή της περιουσίας στους νόμιμους ιδιοκτήτες της και την επανένωση της Κύπρου».

Διεθνής κατακραυγή

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωση ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά να «σέβεται» την εξουσία της UNFICYP και να αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό και τα μηχανήματά της.

Η απαράδεκτη επίθεση Τουρκοκυπρίων εναντίον κυανόκρανων «μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ «καταδικάζει την επίθεση» που έγινε χθες «από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας» και είχε αποτέλεσμα να υπάρξουν «τραυματισμοί» κυανόκρανων της UNFICYP, στη νεκρή ζώνη κοντά στην Πύλα, αναφέρει το κείμενο. Οι κυανόκρανοι «εμπόδιζαν μη εγκεκριμένη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή, όπως προβλέπει η εντολή τους, προστίθεται.

Ο κ. Γκουτέρες «τονίζει πως οι απειλές για την ασφάλεια των κυανόκρανων του ΟΗΕ και οι ζημιές σε ιδιοκτησία του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα δυνάμει του διεθνούς δικαίου», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τα μέλη της UNFICYP που δέχθηκαν επίθεση από τουρκοκύπριους αστυνομικούς ήταν Βρετανοί και Σλοβάκοι κυανόκρανοι.

Το επεισόδιο καταδίκασαν η ΕΕ, καθώς και η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, που εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους «ανησυχία» για τα αυθαίρετα έργα.

Η γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Παρισιού κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής της με τον τούρκο ομόλογό της Χακάν Φιντάν.

Η αντίδραση της Λευκωσίας

O κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης τονίζει πως το τουρκικό κατοχικό καθεστώς επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή Πύλας, σχεδιάζοντας παράνομη είσοδο στην περιοχή για κατασκευή δρόμου που θα ενώνει το κατεχόμενο χωριό Άρσος με προκεχωρημένο παράνομο στρατιωτικό φυλάκιο του κατοχικού καθεστώτος.

Οι εικόνες από μπουλτόζα να σπρώχνει αυτοκίνητο με τα διακριτικά της ΟΥΝΦΙΚΙΠ έχουν κάνει το γύρο του κόσμου εκθέτοντας την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ανδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στη Κύπρο δέχονται επίθεση από Τουρκοκύπριους στη νεκρή ζώνη στην Πύλα στην Κύπρο. Οι κυανόκρανοι προσπαθούν με οχήματα να εμποδίσουν τις παράνομες κατασκευαστικές εργασίες που διεξάγονται από το κατοχικό καθεστώς παραβιάζοντας το ουδέτερο καθεστώς της περιοχής. Πλήθος Τουρκοκυπρίων, όμως αντιδρούν μετατρέποντας  τη περιοχή σε πεδίο μάχης

Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ παρατάσουν τα αυτοκίνητα προκειμένου να εμποδίσουν τις εργασίες . Οι Τουρκοκύπριοι  εμβολίζουν με εκσκαφείς τα συγκεκριμένα οχήματα μην υπολογίζοντας τίποτα.

Σύμφωνα με τον  Εκπρόσωπο Τύπου  της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών  3 άνδρες της ομάδας νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 2 έχουν υποστεί σοβαρά τραύματα . 

«Άσχημα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε εμείς τι θα απογίνει . Δεν ξέρουμε που ανήκουμε». «Άκουσα το ελικόπτερο πριν τις 7.00 να έρχεται προς την περιοχή τούτη . Λέω κάτι συμβαίνει . Τα Ηνωμένη Έθνη ήρθαν σε συναγερμό και πήραν τα αυτοκίνητά τους και πήγαν προς τα πάνω..» Αυτά σχολίασαν ενδεικτικά οι Θεοχάρης Κυριάκου και Μιχάλης Παρασκεύας, κάτοικοι Πύλας στο περιθώριο των γεγονότων που προκάλεσαν αίσθηση παγκοσμίως.

Η περιοχή Πύλα βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης με τους Τουρκοκυπρίους να ξεκινούν εργασίες χωρίς την άδεια του ΟΗΕ.

«Οι απειλές για την ασφάλεια των ειρηνευτών των ΗΕ και η πρόκληση ζημιών στην περιουσία των ΗΕ είναι απαράδεκτες και αποτελούν σοβαρό έγκλημα με βάση το διεθνές δίκαιο που θα διωχθούν στον μέγιστο βαθμό που προβλέπει ο νόμος»,  δήλωσε με αφορμή τις εξελίξεις η Ειρηνευτική Δύναμη Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη καταδίκασε την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

«Εξέφρασα την έντονη αποδοκιμασία μου για τις απαράδεκτες επιθέσεις Τουρκοκυπρίων εναντίον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο , στην περιοχή της Πύλας.  Ελλάδα και Κύπρος είναι απόλυτα συντονισμένες ώστε να προβούν στις δέουσες ενέργειες σε διεθνές επίπεδο» ανέφερε ενώ με μία σκληρή ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πώς είναι ανάγκη να αποφευχθεί κάθε είδους δραστηριότητα που θα προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση.

«Η απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων εντός της νεκρής ζώνης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του status quo, ενώ η επίθεση σε μέλη ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ συνιστά πράξη περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας. Ανάλογες ενέργειες δεν συμβάλλουν καθόλου στις προσπάθειες του ΟΗΕ για αναβίωση των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωση.

Την ανησυχία τους για το περιστατικό εξέφρασαν τόσο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ όσο και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. 

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση κατά της αποστολής του ΟΗΕ στην Κύπρο από Τουρκοκυπριακό προσωπικό στην Πύλα σήμερα. Η διασφάλιση της ασφάλειας των ειρηνευτικών δυνάμεων και η αποκλιμάκωση της κατάστασης πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα».

 «Καταδικάζω αυτές τις επιθέσεις .Η εμπιστοσύνη και όχι η βία πρέπει να αποτελέσουν τον δρόμο για το μέλλον», σχολίασαν αντιστοίχως με αναρτήσεις τους στο Χ.

Τα γεγονότα στην Κύπρο καταδικάζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Όπως επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., πρέπει να αναδειχθούν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξει σταθερή πίεση στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά για τερματισμό αυτής της επικίνδυνης πολιτικής.

Παράλληλα, για απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων που εξακολουθεί να αποτελεί την πάγια πρακτική των τουρκικών δυνάμεων και του ψευδοκράτους έκανε λόγο ο Δημήτρης Μάντζος, Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού, Κόλιν Στιούαρτ, βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο  με τις δυο πλευρές στο νησί όσο και με τις κυβερνήσεις χωρών στου Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις και να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού μέσω διαλόγου.