Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον της Τζόρτζια, Φάνι Γουίλις, πρότεινε να ξεκινήσει η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στις 4 Μαρτίου, μετά την άσκηση της νέας -τέταρτης κατά σειρά- ποινικής δίωξης εις βάρος του Τραμπ βάσει νόμου στην Τζόρτζια, που αφορά στη δράση του οργανωμένου εγκλήματος για την απαγγελία των κατηγοριών.

Ειδικότερα, ζήτησε η ακρόαση των κατηγορητηρίων κατά του Τραμπ και των 18 συγκατηγορουμένων του να λάβει χώρα την εβδομάδα της 5ης Σεπτεμβρίου 2023. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ  βρίσκεται αντιμέτωπος στην Τζόρτζια με ένα νέο, βαρύ κατηγορητήριο για απόπειρα εκλογικής απάτης, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «στημένο».

Ταυτόχρονα, μεικτό ορκωτό δικαστήριο έκρινε ότι ο Τραμπ πρέπει να δικαστεί για τις προσπάθειές του να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Τζόρτζια το 2020. Ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι έχουν περιθώριο μέχρι τις 25 Αυγούστου να παρουσιαστούν στις Αρχές στην Ατλάντα για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων -δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφιών κ.λπ.-, μια διαδικασία που δεν αποκλείεται να γίνει σε φυλακή.

Οι δικηγόροι του Τραμπ κάνουν τα πάντα για να καθυστερήσουν την έναρξη της δίκης

Από την άλλη πλευρά, δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές κατά πόσο ο δικαστής στην Τζόρζια θα εγκρίνει την προτεινόμενη ημερομηνία της 4ης Μαρτίου για την έναρξη της δίκης, αφού θα έπεφτε στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ η επόμενη μέρα θα είναι η λεγόμενη Σούπερ Τρίτη, όταν θα στηθούν κάλπες στις προκριματικές εκλογές για τον προεδρικό υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών σε αρκετές πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα, από την Καλιφόρνια και το Τέξας έως τη Μασαχουσέτη και το Μέιν.

Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι του Τραμπ θα προσπαθήσουν, ως εκ τούτου, να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έναρξη της δίκης στην Τζόρτζια. Αλλά ακόμη κι αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρει να επανεκλεγεί, δεν θα μπορεί να απονείμει χάρη στον εαυτό του ούτε να εξασφαλίσει εγκατάλειψη των διώξεων από την εισαγγελία στην Τζόρτζια, καθώς πρόκειται για υπόθεση σε επίπεδο πολιτείας, επομένως το ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να επέμβει.

Για τον Μάρτιο έχει προγραμματιστεί επίσης η έναρξη της δίκης του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, όπου η εισαγγελία έχει κατηγορήσει τον 77χρονο μεγιστάνα των ακινήτων για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων για την εξαγορά της σιωπής ηθοποιού πορνογραφικών ταινιών.

Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με συνολικά τέσσερις διώξεις – εκτός από τη Νέα Υόρκη και την Τζόρτζια, του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και στην Ουάσινγκτον από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος του 2020, αλλά και στη Φλόριντα για παράνομη παρακράτηση απόρρητων κρατικών εγγράφων στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο.