Θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, αλλά στην πολιτική και ειδικότερα στη γεωπολιτική, κι όταν μιλάμε για Βαλκάνια ακόμη περισσότερο, συμπτώσεις δεν υπάρχουν, κυρίως όταν πρόκειται για ταυτόχρονες επισκέψεις από επισκέπτες που διαδραματίζουν ρόλο στην Αλβανία.

Ο λόγος για τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, ο οποίος από την Κυριακή βρίσκεται στη Χειμάρρα, καταφθάνοντας μάλιστα με στρατιωτικό ελικόπτερο, και την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τη Δευτέρα πήγε στον Αυλώνα, καλεσμένη του Ράμα, για ιδιωτική επίσκεψη. 

Σύμβουλος

Ο πρώην πρωθυπουργός (το όνομα του οποίου έχει μπλεχτεί σε πολλά σκάνδαλα και πολλοί θέλουν να τον σύρουν στο Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Ιράκ) τα τελευταία χρόνια θεωρείται σύμβουλος του Έντι Ράμα, άμισθος υποτίθεται, αλλά σοβαρά αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το νομικό γραφείο της συζύγου του Τόνι Μπλερ πληρώνεται, και μάλιστα αδρά, για ασαφείς υπηρεσίες που προσφέρει στην αλβανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για το Omnia Strategy της δικηγόρου Σερί Μπλερ, που φαίνεται να έχει αναλάβει να  εκπροσωπήσει την Αλβανία στην από κοινού με την Ελλάδα προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο.

Επιχειρηματικά συμφέροντα

Όσον αφορά την επίσκεψη της Μελόνι, όλοι στην Αλβανία γνωρίζουν ότι ιταλικές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει την ανάπτυξη τουριστικών μονάδων στα αλβανικά παράλια και πως πίσω από την υφαρπαγή των περιουσιών των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο μπορεί να κρύβονται ιταλικά επιχειρηματικά συμφέροντα.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή