Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι δυνάμεις του στρατού της ανακατέλαβαν το χωριό Ουροζάινε από τα στρατεύματα της Ρωσίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Την είδηση της ανακατάληψης του χωριού από τα ρωσικά στρατεύματα δημοσιοποίησε σήμερα (16.8.2023) η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, σε μήνυμά της στο Telegram, όπου ανέφερε: «Το Ουροζάινε απελευθερώθηκε. Οι υπερασπιστές μας έχουν οχυρωθεί στα περίχωρα».

Το χωριό αυτό στην περιφέρεια του Ντονέτσκ ανήκει σε σύμπλεγμα μικρών οικισμών που η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχουν απελευθερωθεί από τις αρχές Ιουνίου, όταν ξεκίνησε την προέλασή της ενάντια στα στρατεύματα της Ρωσίας που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις στα νότια και τα ανατολικά.

Από την πλευρά της Ρωσίας δεν υπήρξε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Ρώσοι μπλόγκερ, ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα, ανέφεραν ότι το χωριό δεν έχει πέσει και τόνιζαν ότι σφοδρές μάχες μαίνονται εκεί και ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποτρέψουν την Ουκρανία από το να ενισχύσει τις θέσεις της στο Ουροζάινε.

Λίγο μετά, όμως, οι Ουκρανοί δημοσιοποίησαν στα social media βίντεο που Ουκρανοί στρατιώτες υψώνουν τη σημαία της χώρας σε ένα μνημείο στο χωριό αφιερωμένο στους σοβιετικούς στρατιώτες που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δείχνοντας ότι κέρδισαν τη μάχη από τους Ρώσους.

«Τα μέλη της 35ης χωριστής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με το όνομα του αντιναύαρχου Mykhailo Ostrohradskyi, μαζί με τους συντρόφους τους από την 38η ξεχωριστή ταξιαρχία πεζοναυτών και με τη συμμετοχή άλλων μονάδων των Αμυντικών Δυνάμεων της Ουκρανίας, απελευθέρωσαν τον οικισμό Ουροζάινε στην περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο στρατός του Κιέβου.

Προχωράει η αντεπίθεση

Η ανακατάληψη του χωριού αποτελεί ένδειξη ότι η Ουκρανία προχωρεί με την επίθεσή της στον νότο προς την Αζοφική Θάλασσα με στόχο να διασπάσει τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Το Ουροζάινε βρίσκεται σε απόσταση μόλις 90 χιλιομέτρων από την Αζοφική Θάλασσα.

Ως ένδειξη της δυσκολίας των επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης, το Ουροζάινε είναι το πρώτο χωριό που λέει η Ουκρανία ότι ανακατέλαβε μετά τις 27 Ιουνίου, όταν ανακοίνωσε την ανακατάληψη του γειτονικού Σταρομαϊόρσκε.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι η αντεπίθεσή του προχωρεί με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι θα ήθελε λόγω των ρωσικών ναρκοπεδίων και του βαθμού προετοιμασίας των ρωσικών γραμμών άμυνας.

Η ανακατάληψη του Ουροζάινε φέρνει την Ουκρανία πιο κοντά στο να απειλεί το χωριό Σταρομλινίβκα, πολλά χιλιόμετρα προς τα νότια, που σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές λειτουργεί ως ρωσικό προπύργιο στην περιοχή.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας, του μεγαλύτερου μέρους της περιφέρειας του Λουχάνσκ και μεγάλων τμημάτων των περιφερειών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνας.