Μεγάλη αναζωπύρωση φωτιάς στην Λεμεσό της Κύπρου απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Εκκενώθηκαν οικισμοί ενώ ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν με την χώρα να ζητά την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU. Παράλληλα, ζητήθηκε βοήθεια και από την Ελλάδα. Η χώρα μας στέλνει δύο εναέρια μέσα, ενώ πριν λίγο είχε επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στην Άλασσα με την πυρκαγιά να είναι μέχρι στιγμής εκτός ελέγχου.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ανδρέας Κέττης, με ανάρτησή του στο Twitter, τα πιο ενεργά μέτωπα είναι μεταξύ των περιοχών Αψιούς και Απεσιάς.

Όπως αναφέρει δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση Απεσιάς ενώ επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν με τη βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχής.


«Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν με τη βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχές. Πολύ ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή Αψιούς και Απεσιάς. Δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση Απεσιάς απο Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα. Παρόν εδώ και ώρα στην πυρκαγιά και στο προωθημένο κέντρο ελέγχου και η Προεδρεύον της Δημοκρατίας κα. Αννίτα Δμητρίου», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε ανάρτησή του.

 Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η πυρκαγιά δυστυχώς συνεχίζει να μαίνεται. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο από επίγεια και εναέρια μέσα.

Όλες οι υπηρεσίες, Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επαρχιακές Διοικήσεις, Πολιτική ‘Αμυνα, Εθνική Φρουρά στη μάχη για περιορισμό της πυρκαγιάς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυταπάρνηση που υπερβαίνει τα όρια του καθήκοντος.

Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ζητήθηκε ενεργοποίηση του μηχανισμού #RescEU για ενίσχυση με εναέρια μέσα και ο Υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος  βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή.

Στο σημείο της πυρκαγιάς ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης  και Περιβάλλοντος και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Προληπτικά έχει αποφασιστεί η εκκένωση κοινοτήτων. Στόχος το συντομότερο δυνατόν, να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα».


 Η Ελλάδα αποστέλλει δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, η Ελλάδα αποστέλλει το πρωί της Δευτέρας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

 «Ο πρόεδρος ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή και είμαστε σε συντονισμό μαζί του. Έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειές από το υπουργείο Εξωτερικών και έχει εξασφαλιστεί η παρουσία δύο ελληνικών Canadair από την Ελλάδα και συνδρομή από το Λίβανο με ένα ελικόπτερο και αναμένουμε απαντήσεις από την Αίγυπτο και το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να του εκφράσει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και ότι αύριο το πρωί θα σταλούν δύο πτητικά μέσα.