Ενα νέο υλικό, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πανοπλία του... Iron Man, κατάφεραν να κατασκευάσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ (UConn).

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση Cell Reports Physical Science, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ένα υλικό που αποτελείται από έλικες συνθετικού DNA σε συνδυασμό με γυαλί και από τις μετρήσεις τους προέκυψε ότι το «νανοπλέγμα» που έφτιαξαν είναι τέσσερις φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι και παράλληλα πέντε φορές ελαφρύτερο (λιγότερο πυκνό).

Από τα παραπάνω προκύπτει πως το νανοϋλικό υψηλής αντοχής είναι το ισχυρότερο υλικό που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα τουλάχιστον με τον Σέοκ-Γου Λι, της ομάδας του UConn.

Οι ερευνητές αρχικά πειραματίστηκαν με τους έλικες του DNA, που κατάφεραν να τις κάνουν να «αυτοσυναρμολογούνται».

Στη συνέχεια, αφού έφτιαξαν πλέγματα από αυτές, τις επικάλυψαν με γυαλί. Κατά τη διαδικασία αυτή οι ερευνητές αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα μέχρι να βρουν τη σωστή «αναλογία» για τη συνταγή, αφού η επικάλυψη γυαλιού είχε πολλές ατέλειες, ανάλογα με το πάχος της στρώσης.

Εξαιτίας αυτής της ιδιότητας του γυαλιού οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να είναι η επικάλυψη χωρίς ατέλειες και το συνδυασμένο υλικό ισχυρό και ελαφρύ, θα πρέπει το πάχος της γυάλινης επικάλυψης να μην ξεπερνά το ένα μικρόμετρο. Σταδιακά κατάφεραν να το ενισχύσουν περαιτέρω δημιουργώντας στην ουσία ένα πλέγμα. Το υλικό αυτό, όπως και όλα τα ανθεκτικά και ελαφρά υλικά, έχει τεράστια ζήτηση από βιομηχανίες που κατασκευάζουν μια τεράστια γκάμα προϊόντων. Βιομηχανίες που φτιάχνουν προστατευτική εξάρτυση για στρατιώτες, μέχρι ιατρικά εργαλεία, αυτοκίνητα και αεροπλάνα, επενδύουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των νανοϋλικών.

Ανεξάρτητα από πιθανές χρήσεις του σε βιομηχανίες όπως οι παραπάνω, οι ιδιότητές του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας για αυτοκίνητα και συσκευές.

Με δεδομένη την επιτυχία τους, οι ερευνητές σε σχετικό Δελτίο Τύπου ανέφεραν πως στο μέλλον θα πειραματιστούν και με άλλα είδη DNA.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»