Νέα πλάνα από το νεότερο ηφαίστειο της Ισλανδίας, ονόματι Litli-Hrútur -ή «Little Ram»- που σχηματίστηκε τον περασμένο μήνα στη χερσόνησο Ρέικιανες, δείχνουν «ανεμοθύελλα» να εκτοξεύεται έξω από τον κρατήρα.

Το εκπληκτικό θέαμα είναι αποτέλεσμα της θερμότητας από τη λάβα που ζεσταίνει τον αέρα πάνω από το ηφαίστειο, καθιστώντας τον αέρα λιγότερο πυκνό και αναγκάζοντάς τον να ανυψώνεται.

Κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες ανέμου, η στήλη ζεστού αέρα αρχίζει να περιστρέφεται πολύ γρήγορα και να εμφανίζεται σαν «ανεμοστρόβιλος».



Το Litli-Hrútur, βέβαια, έχει ήδη «πετάξει» λιωμένη λάβα, η οποία προσγειώνεται αρκετά μακριά από τα χείλη του κρατήρα.

Ο Ντέιβιντ Σμαρτ, ερευνητής καταιγίδων στο University College του Λονδίνου, είπε ότι ο όρος «ανεμοστρόβιλος» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που είναι πιθανό να διαφέρει από τον παραδοσιακό ορισμό του ανεμοστρόβιλου.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία, από τη μεριά της, τον ορίζει ως μια ταχέως περιστρεφόμενη στήλη αέρα που εκτείνεται κατακόρυφα από την επιφάνεια της Γης έως τη βάση ενός σύννεφου σωρευμένου όγκου.

Αυτός ο «ανεμοστρόβιλος» φαίνεται ότι συνδέεται με ένα διαφορετικό σύννεφο, το σύννεφο τέφρας που εκπέμπεται από το ηφαίστειο (γνωστό και ως «στήλη έκρηξης»).

«Δεν είναι ξεκάθαρο από το βίντεο αν ο στρόβιλος είναι στην πραγματικότητα από το σύννεφο στήλης έκρηξης»

«Πιστεύω ότι είναι πιθανό να πρόκειται για μια ατμοσφαιρική αστάθεια κοντά στην επιφάνεια που ενίσχυσε την ανοδική τάση στο χαμηλότερο στρώμα των σύννεφων και κάτω από το σύννεφο έκρηξης», προσέθεσε.