Ρωσικά drones σήμερα νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια στον Δούναβη, με αποτέλεσμα να καταστραφούν σχεδόν 40.000 τόνοι σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αποθήκες και σιλό σιτηρών, σχεδόν 40 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, τους οποίους ανέμεναν οι χώρες της Αφρικής, η Κίνα και το Ισραήλ καταστράφηκαν», ανέφερε ο Κουμπρακόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Ο Πούτιν εκτινάσσει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων μετά τις επιθέσεις στις αποθήκες σιτηρών

Στα λιμάνια σιτηρών της Ουκρανίας επιτέθηκε η Ρωσία, τα ξημερώματα της Τετάρτης, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων στα ύψη.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι μία αποθήκη σιτηρών υπέστη ζημιά στο λιμάνι Ιζμαΐλ του Δούναβη στην περιοχή της Οδησσού. «Τα ουκρανικά σιτηρά έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα του στο Twitter.

«Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Telegram. «Οι πιο σημαντικές είναι στον νότο της χώρας. Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά σε λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Βιομηχανική πηγή επιβεβαίωσε επίσης ότι το λιμάνι Ιζμαΐλ ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, αξιολογώντας το επίπεδο της ζημιάς ως «σοβαρό».

Η εισαγγελία της Ουκρανίας δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ανακριτή εγκλημάτων πολέμου έξω από ερειπωμένο κτίριο και τουλάχιστον δύο κατεστραμμένες αποθήκες με σιτάρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν περίπου 180.000 μετρικούς τόνους σιτηρών μέσα σε εννέα μέρες αυτόν τον μήνα.

Η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές λιμενικές υποδομές αρκετές φορές μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, η οποία είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να εξαγάγει με ασφάλεια σιτηρά.

Tο Κρεμλίνο επανέλαβε τη θέση του αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών διά θαλάσσης μόνο εάν εφαρμοστεί το μέρος της που αφορά τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Aποκλιμάκωση στην Ουκρανία ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με βασικό θέμα τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από αυτή, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση» στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την Άγκυρα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός η ακύρωση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί «γέφυρα ειρήνης» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες και διπλωματία για τη συνέχιση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι τιμές των δημητριακών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, ότι ελλείψει προόδου στην εφαρμογή των ρωσικών αιτημάτων, η παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά έχει χάσει το νόημά της.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε τη θέση αρχών της Ρωσίας σε σχέση με τον τερματισμό των συμφωνιών για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το ξεμπλοκάρισμα των προμηθειών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Σημειώθηκε η ετοιμότητα της Ρωσίας για επιστροφή στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μόλις η Δύση εκπληρώσει πραγματικά όλες τις υποχρεώσεις προς αυτή», αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου.

«Τονίστηκε ακόμα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τρόφιμα, επεξεργάζονται αξιόπιστες επιλογές για την προμήθεια ρωσικών σιτηρών, μεταξύ άλλων και σε δωρεάν βάση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε ουσιαστικά στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη», προσθέτει το Κρεμλίνο.

«Κατά τη συζήτηση της ατζέντας της ρωσοτουρκικής εταιρικής σχέσης, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, την υλοποίηση κοινών στρατηγικών έργων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σταθερή αύξηση του εμπορίου, το οποίο αυξήθηκε μέχρι το τέλος του 2022 σχεδόν στο διπλάσιο», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.