Ο φονικός διπλός σεισμός της Τουρκίας «δίνει» ακόμα μετασεισμούς. Το ερώτημα είναι κατά πόσον θα επηρεαστεί και ο ελλαδικός χώρος, ένα ερώτημα (και φόβος) που μας ταλανίζει από την 6η Φεβρουαρίου, όταν οι γείτονες «χτυπήθηκαν» ανελέητα από τα 7,8 και -λίγες ώρες αργότερα- τα 7,5 Ρίχτερ.

Στις 25 Ιουλίου τα Άδανα σείστηκαν ξανά, θυμίζοντας ότι ο εφιάλτης είναι ακόμα εδώ: «Ο σεισμός των 5,6 Ρίχτερ στα Άδανα, με εστιακό βάθος 4 χιλιομέτρων και διάρκεια 7 δευτερολέπτων, ήταν ένας μετασεισμός του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023, στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας. Το ερώτημα είναι αν το ρήγμα Savrun θα συνεχίσει να μετακινείται προς τα Άδανα. Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο να απαντηθεί» τόνισε, μιλώντας στην ενημερωτική ιστοσελίδα newsit, o γεωφυσικός και σεισμολόγος, καθηγητής δρ Övgün Ahmet Ercan, εξηγώντας πως «τα επόμενα χρόνια η Νοτιοδυτική Τουρκία και τα νησιά του Αιγαίου είναι υποψήφια για σεισμούς μεσαίας και μεγάλης έντασης».

Το ρήγμα Savrun είναι ένα ενεργό ρήγμα, που βρίσκεται στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας και είναι μέρος της ζώνης ρηγμάτων της Ανατολικής Ανατολίας. Σε αυτό βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι οικισμοί Νταρεντέ, Παζαρτζίκ, Γκιοκσούν, Χατζικοντάλ και Καζάντερε. Ξεκινά από την περιοχή Νταρεντέ στη Μαλάτια και εκτείνεται στις επαρχίες Καχραμάνμαρας, Γκαζιαντέπ και Άδανα. Τοπογραφικά διέρχεται βορειοδυτικά της οροσειράς Savrun και τέμνεται με άλλα ρήγματα της περιοχής.

Ο Τούρκος σεισμολόγος, Οκάν Τουισούζ, έχει εξηγήσει από τις 20 Φεβρουαρίου, όταν δύο βδομάδες μετά τους θηριώδεις φονικούς σεισμούς σημειώθηκε δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ότι πρόκειται για ρήγμα ανεξάρτητο με εκείνο του Καχραμανμαράς που «έδωσε» τον διπλό φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Το ρήγμα που ξεκινά από το Καχραμανμαράς Τούρκογλου, το οποίο ονομάζουμε ρήγμα Άμανος, είχε σπάσει μέχρι να φτάσει στην Αντιόχεια. Τώρα υπάρχει μια σεισμική προσδοκία από την Αντιόχεια μέχρι τη Μεσόγειο Θάλασσα», είχε εξηγήσει σε ανάρτησή του.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»