Η Κίνα, σύμφωνα με ανάλυση των επίσημων στοιχείων της οικονομίας της, είναι εκτεθειμένη στην «ιαπωνική ασθένεια» -όπως γράφει ο ιστότοπος Courrier International. Τι σημαίνει αυτό;

Η ανεργία και η στασιμότητα μαστίζουν τον ασιατικό Δράκο, θυμίζοντας το ιαπωνικό παράδειγμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιαπωνικής ασθένειας στην Κίνα; Κρίση στα ακίνητα, στασιμότητα στην κατανάλωση και επιχειρήσεις που υποφέρουν από την πτώση της ζήτησης, σε συνδυασμό με υψηλή ανεργία, τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία.

Αρκετοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως ο φαύλος κύκλος στον οποίο φαίνεται να πέφτει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θυμίζει την οικονομική κατάσταση στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990. Εκείνη την εποχή, η Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου άρχισε να βιώνει μια μακρά περίοδο στασιμότητας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Καθοριστικό ρόλο στον καταποντισμό της Ιαπωνίας έπαιξε η φούσκα ακινήτων.

Στην Κίνα το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

«Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ένα μέσο που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του πληθωρισμού) δεν αυξήθηκε τον Ιούνιο (σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022), σηματοδοτώντας την πρώτη παύση εδώ και δύο χρόνια και τέσσερις μήνες. Όσον αφορά τις επενδύσεις σε ακίνητα, μειώθηκαν κατά 7,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022», αναφέρει το δημοσίευμα του Courrier International, επικαλούμενο την ιαπωνική εφημε- ρίδα «Asahi Shimbun».

Με άλλα λόγια, η μεταπανδημική εποχή απέχει πολύ από τις μεγάλες προσδοκίες των Κινέζων.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε, ενώ η ανεργία αφορά ολοένα και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων. Ενδιαφέρουσα είναι η «κατάρα των 35» που πλήττει τους Κινέζους. Οι εργοδότες δεν θέλουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους πάνω από 35 ετών στη μεταπανδημική φάση.

Αρκετοί μάλιστα το λένε ξεκάθαρα στις αγγελίες και αφήνουν ένας μέρος του εργατικού πληθυσμού εκτός εργασιακής αρένας. Βάσει του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «South China Morning Post» (SCMP) του Χονγκ Κονγκ, «η πανδημία του COVID-19 κατέστησε ακόμη πιο δύσκολο για τους μεσήλικους Κινέζους εργαζόμενους να βρουν δουλειά. Μπορεί τα ποσοστά ανεργίας να είναι χαμηλά για την ηλικιακή ομάδα 25-59 ετών, αλλά πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν δυσκολίες».

Η εφημερίδα «New York Times» επισημαίνει πως «η κατάρα των 35» εδράζεται σε μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στην Κίνα ότι αυτή η ηλικία αποτελεί το ορόσημο που θα πρέπει να σηματοδοτεί αναγκαστικά την έναρξη μιας περιόδου εργασιακής ανασφάλειας για τους υπαλλήλους.