Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού της Ουκρανίας βρέθηκε στο στόχαστρο ρωσικών βομβαρδισμών το πρωί της Κυριακής. Όπως ανέφεραν ουκρανικά μέσα, ένας ισχυρός πύραυλος έπληξε την οροφή του σημαντικότερου θρησκευτικού κτηρίου της πόλης και κατέστρεψε τμήμα του ιερού ενώ εμφανείς είναι οι καταστροφές στην εξωτερική όψη του ναού.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι οι στόχοι της στην Οδησσό χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών» και κατηγόρησε την ουκρανική αεράμυνα για την επίθεση στον καθεδρικό ναό.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «κατέστρεψε» τον καθεδρικό ναό ως μέρος μιας εκστρατείας για «συστηματική» βλάβη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη χώρα. «Ένα έγκλημα πολέμου που δεν θα ξεχαστεί και δεν θα συγχωρηθεί ποτέ #RussiaIsATerroristSrate», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών στο Twitter.

ekklisia-odissos-
Πρόκειται για έναν ναό ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Οδησσού καθώς καθαγιάστηκε το 1809 και είναι ο μεγαλύτερος ναός της πόλης. Μετά τη Ρωσική Επανάσταση το 1936, κατεδαφίστηκε ολοσχερώς από τους Σοβιετικούς και με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ανοικοδομήθηκε μεταξύ 1999 και 2003 και επανακαθαγιάστηκε το 2010 από τον Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο.

Ο καθεδρικός ναός εξακολουθεί να «εξαρτάται» από τη Ρωσική Εκκλησία παρά την απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να διακόψει δεσμούς με το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο βομβαρδισμός του ναού και οι εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκληθεί προκαλούν ήδη αντιδράσεις μεταξύ των Ουκρανών ιερέων, μεγαλώνοντας το χάσμα με τη Ρωσική Εκκλησία.

Εκπρόσωποι της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας απηύθυναν έκκληση στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο, μετά την επίθεση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην Ουκρανία, ο Oleksandr Klymenko, αρχιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας δημοσίευσε την επίσημη ομιλία του Βικάριου της Επισκοπής της Οδησσού, Αρχιεπισκόπου Victor Artsyzki, στο κανάλι του στο Telegram.

ekklisia-odissos-2
«Περισσότερες από μία φορές, στα κηρύγματά σας, μιλάτε για την ενότητα της «Αγίας Ρωσίας», την οποία καταστρέφετε εντελώς με την ευλογία και τις πράξεις σας», είπε, απευθυνόμενος ευθέως στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

«Σας ζητώ επίσης να δώσετε προσοχή σε αυτό που, ακριβώς με την προσωπική σας ευλογία, κάνει σήμερα ο στρατός της Ρωσικής Ομοσπονδίας: διεξάγει ανοιχτό πόλεμο στο κυρίαρχο έδαφος του ουκρανικού κράτους. Κατά τη γνώμη μου, έχετε ξεχάσει ότι, όπως στη Ρωσία, έτσι και στην Ουκρανία, υπάρχουν (υπήρχαν) παιδιά σας, τα οποία θεωρείτε τέτοια, και ευλογήσατε αυτούς που τα σκοτώνουν σήμερα», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Artsyzky.

«Ο πύραυλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας «ευλογημένος» από εσάς πέταξε κατευθείαν στο βωμό της εκκλησίας στη γιορτή των αγίων και συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε τίποτα κοινό με την κατανόησή σας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας εδώ και πολύ καιρό. Λόγω των προσωπικών σας φιλοδοξιών, έχετε χάσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και άλλες εκκλησίες στις χώρες της «Αγίας Ρωσίας».».