Ζαλάδα -αν όχι εγκεφαλικό- προκαλούν τα χρήματα που κέρδισαν οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατά μέσο όρο κάθε μέρα από την αρχή του έτους: 14.000.000 δολάρια!

Όπως υπολόγισε το Bloomberg, 500 δισεκατομμυριούχοι πρόσθεσαν συνολικά 852 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία τους το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα κέρδη σηματοδοτούν το καλύτερο εξάμηνο για όλους τους στον δείκτη του Bloomberg από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Ο S&P 500, δείκτης που παρακολουθεί τομείς όπως οι τράπεζες, η μεταποίηση, η τεχνολογία και το λιανικό εμπόριο, ανέβηκε κατά περίπου 16,5% φέτος.

Ειδικότερα, οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν μεγάλη άνοδο το πρώτο εξάμηνο του 2023, χάρη στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Nasdaq 100, με επίκεντρο την τεχνολογία, έχει αυξηθεί κατά 31% φέτος.

Το ράλι ωφέλησε τους μεγιστάνες της τεχνολογίας Έλον Μασκ και Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που είδαν τις περιουσίες τους να εκτοξεύονται κατά σχεδόν 97 δισ. δολάρια μέχρι τις 30 Ιουνίου ο πρώτος και κατά 60 δισ. δολάρια ο δεύτερος, γεγονός που τους καθιστά τους μεγαλύτερους κερδισμένους της χρονιάς.

Ιδιαίτερα ο Μασκ είδε την περιουσία του να αποκτά αξία 237 δισ. δολαρίων και να γίνεται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - μπροστά από τον Γάλλο Μπερνάρ Αρνό, CEO και συνιδρυτή της LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton. Από την άλλη πλευρά, η περιουσία του Ινδού μεγιστάνα Γκαουτάμ Αντάνι μειώθηκε κατά 60,2 δισ. δολάρια, γεγονός που τον καθιστά ως τον μεγαλύτερο χαμένο στον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 24/07/2023