Το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ απαγόρευσε την είσοδο των κρουαζιερόπλοιων στο κέντρο της πόλης, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών και τη ρύπανση.

Τα πλοία δεν συνάδουν με τις βιώσιμες φιλοδοξίες της πόλης, λένε οι αρχές της πρωτεύουσας της Ολλανδίας που θέλουν να περιορίσουν τον μαζικό τουρισμό στην πόλη.

Μέλος του δημοτικού συμβουλίου από το φιλελεύθερο κόμμα D66, το οποίο διοικεί την πόλη μαζί με το Εργατικό Κόμμα και τους οικολόγους, παρομοίασε μάλιστα τους τουρίστες με σμήνος από ακρίδες που πέφτουν όλες μαζί πάνω στην πόλη. Αν και άλλοι αξιωματούχοι είναι περισσότερο ήπιοι στις εκφράσεις τους, τονίζουν ότι οι τουρίστες από τα κρουαζιερόπλοια καταναλώνουν ελάχιστα, δεν έχουν χρόνο να επισκεφθούν την πόλη και κάνουν ελάχιστα γι' αυτήν.

Βασικός λόγος για την απομάκρυνση των κρουαζιερόπλοιων είναι η μείωση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Άμστερνταμ. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο κρουαζιερόπλοιο παρήγαγε τα ίδια επίπεδα οξειδίων του αζώτου σε μια ημέρα με 30.000 φορτηγά.

Άμεση συνέπεια της απόφασης είναι ότι ο κεντρικός τερματικός σταθμός κρουαζιέρας κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Άμστερνταμ θα κλείσει.

Πάνω από 100 κρουαζιερόπλοια αγκυροβολούν στην πόλη κάθε χρόνο.

Το δημοτικό συμβούλιο, όπως σημειώνει το BBC, προσπαθεί να καθαρίσει την εικόνα της πόλης, απαγορεύοντας το κάπνισμα κάνναβης στους δρόμους της συνοικίας με τα κόκκινα φανάρια.

Τον Μάρτιο η πόλη ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία που προέτρεπε νεαρούς Βρετανούς που σκέφτονται να διοργανώσουν μπάτσελορ πάρτι στο Άμστερνταμ να μείνουν μακριά.