Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα (19/07) τις χώρες της Δύσης ότι «διαστρέβλωσαν» τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα επέστρεφε «αμέσως» σε αυτήν εφόσον υλοποιούνταν «στο σύνολό τους» τα αιτήματά της.

«Θα εξετάσουμε την πιθανότητα να επιστρέψουμε (στη συμφωνία) αλλά υπό έναν όρο: αν ληφθούν υπόψη και υλοποιηθούν, χωρίς καμία εξαίρεση» τα ρωσικά αιτήματα, είπε ο Πούτιν στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Στην παρούσα μορφή της, η παράταση της συμφωνίας δεν είχε νόημα, πρόσθεσε, κατηγορώντας τη Δύση ότι χρησιμοποιούσε αυτήν τη συμφωνία σαν εργαλείο «πολιτικού εκβιασμού». «Αντί να βοηθά τις χώρες που έχουν πραγματικά ανάγκη, η Δύση χρησιμοποίησε τη συμφωνία για πολιτικό εκβιασμό και τη μετέτρεψε σε εργαλείο πλουτισμού των πολυεθνικών, των κερδοσκόπων στην παγκόσμια αγορά», είπε.

Λίγο νωρίτερα σήμερα (19/07), το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προειδοποίησε ότι πως όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται δυνητικοί μεταφορείς στρατιωτικού φορτίου.

Η τιμή του σιταριού στο χρηματιστήριο Euronext έκλεισε σήμερα με άνοδο 8,2%, στα 253,75 ευρώ ο τόνος, επιστρέφοντας έτσι στο επίπεδο όπου βρισκόταν στις αρχές Απριλίου. Η τιμή του αραβοσίτου έκλεισε ακριβώς κάτω από το όριο των 250 ευρώ ο τόνος, με άνοδο 5,4%.