Ένα γιγαντιαίο ψάρι κούπι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν δύτες ανοιχτά της Ταϊβάν, με το βίντεο να κάνει θραύση στο Instagram.

Στα πλάνα, που τραβήχτηκαν ανοικτά της ακτής Ruifang, οι δύτες φαίνονται να κολυμπούν γύρω από το αστραφτερό ασημένιο ψάρι. Κάποια στιγμή ένας εξ αυτών απλώνει το χέρι του και το ακουμπά.

Το συγκεκριμένο πλάσμα, που φημολογείται ότι είναι σημάδι επικείμενων σεισμών, έχει μήκος περίπου 6,5 μέτρα. Αν και μεγάλο δεν συγκρίνεται με τίποτα με το μέγιστο μέγεθος του, το οποίο μπορεί να αγγίξει τα 56 μέτρα.

Η παρουσία του σε τόσο ρηχά νερά φαίνεται ότι δεν προμήνυε κάτι κάλο για το ψάρι. «Πρέπει να πέθαινε, οπότε κολύμπησε σε πιο ρηχά νερά», δήλωσε ο εκπαιδευτής καταδύσεων Wang Cheng-Ru στην Jam Press για το ψάρι, το οποίο ήταν το πρώτο που συνάντησε σε όλα τα χρόνια καταδύσεων που κάνει.

Το ψάρι είχε επίσης μυστηριώδεις τρύπες σε όλο του το σώμα, που οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου είδους καρχαρία, που είναι γνωστός γιατί του αρέσει να δαγκώνει, όχι να κατασπαράσσει. Για τον συγκεκριμένο καρχαρία λένε ότι δαγκώνει κάθε μεγάλο ψάρι που θα συναντήσει.

Η εμφάνιση του συγκεκριμένου ψαριού στην επιφάνεια θεωρείται κακός οιωνός για κάποιους, πιστεύοντας ότι είναι σημάδι κάποιου επικείμενου σεισμού. Αυτή η δεισιδαιμονία βασίζεται στην ιαπωνική μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι τα λεπτά πλαγκτονόβια που τρώνε πλαγκτόν θα ανέβουν σκόπιμα στην επιφάνεια και θα προσαράξουν πριν από μια επικείμενη δόνηση.

Το ψάρι κουπί λέγεται ότι όταν ανεβαίνει στην επιφάνεια είναι ίσως ένας κακός οιωνός για τους ανθρώπους. Στην Ταϊβάν, κάποιοι ντόπιοι πιστεύουν ότι αυτά τα ψάρια -που κατοικούν σε βάθη μεταξύ 656 και 3.200 ποδιών κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού- όταν εμφανίζονται σε ρηχά νερά, είναι σημάδι ότι επίκειται σεισμός. Αυτή η δεισιδαιμονία βασίζεται στην ιαπωνική μυθολογία, η οποία αναφέρει ότι ψάρια που τρέφονται με πλαγκτόν θα ανέβουν σκόπιμα στην επιφάνεια και θα βγουν στην παραλία, πριν από μια επικείμενη σεισμική δόνηση.

Οι φόβοι αυτοί αυξήθηκαν με τους σεισμούς και το τσουνάμι στην Φουκουσίμα το 2011, καθώς δεκάδες από αυτά τα ψάρια είχαν ξεβραστεί στην ακτή τα δύο χρόνια πριν την καταστροφή. Πάντως οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η θεωρία περί πρόβλεψης σεισμών δεν έχει καμία βάση.