Η ανταρσία της Wagner προ τριών εβδομάδων, στις 24 Ιουνίου, έδωσε, πλην των προθέσεων του επικεφαλής της οργάνωσης των μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν, στίγμα για το πού βρίσκονται οι υπεύθυνοι για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας. Εις εξ αυτών, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, δεν έχει δώσει το «παρών» οπουδήποτε δημοσίως έπειτα από εκείνη την ημερομηνία. 

Μάλιστα, ο λελογισμένος και ως σύμμαχος της Wagner και προσωπικά του Πριγκόζιν στρατηγός ειπώθηκε ότι συνελήφθη, ωστόσο ακόμα και αυτή η πληροφορία δεν αποδείχθηκε, αφού δεν επιβεβαιώθηκε από το Κρεμλίνο, που φέρεται να μην εκτιμά τη στάση του. 

Πάντως, ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, υποδιοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ο οποίος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως μετά την ανταρσία της Wagner, προς το παρόν «ξεκουράζεται».

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Σουροβίκιν αυτήν την περίοδο ξεκουράζεται. Δεν είναι διαθέσιμος προς το παρόν».

Ο αποκαλούμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών» από ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης για τις στρατιωτικές επιθετικές τακτικές του στον πόλεμο στη Συρία εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως όταν απηύθυνε έκκληση μέσω βίντεο που προέτρεπε να σταματήσει η ανταρσία της 24ης Ιουνίου των μαχητών της μισθοφορικής ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν ενώ η ανταρσία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Η Wagner και ο Πριγκόζιν επαινούσαν τον στρατηγό, την ώρα που ο αρχηγός της οργάνωσης μισθοφόρων εξαπέλυε διαρκώς μύδρους κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένα δημοσίευμα τον περασμένο μήνα των «New York Times», που επικαλείτο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι ο Σουροβίκιν είχε εκ των προτέρων γνώση της ανταρσίας της Wagner και ότι οι ρωσικές Αρχές ελέγχουν αν ο στρατηγός ήταν συνεργός.

Ορισμένα ρωσικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι ο Σουροβίκιν συνελήφθη, αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό και το Κρεμλίνο αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές με τον ίδιο ερωτήσεις.