Viral έχει γίνει στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει έναν τεράστιο «καρχαρία» να κινείται στα ρηχά σε γεμάτη παραλία στην Ουέλβα της Ισπανίας.

Οι λουόμενοι, οι οποίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους, πανικοβλήθηκαν όταν είδαν το τεραστίων διαστάσεων ψάρι να κινείται ελάχιστα μέτρα από διάφορους κολυμβητές.

Ευτυχώς ο «καρχαρίας» δεν ήταν τίποτε άλλο από μια φάλαινα ζιφιό που επειδή έχει πτερύγιο και ράμφος μοιάζει με καρχαρία.

«Το ζώο που μας επισκέφτηκε φαίνεται να είναι μια φάλαινα με ράμφος Cuvier, η οποία κατέχει το ρεκόρ για καταδύσεις σε βαθιά νερά, αλλά είναι πολύ ευαίσθητη στο σόναρ», έγραψαν οι Αρχές της Ουέλβα για τον απρόσμενο επισκέπτη που σκόρπισε τον πανικό στην παραλία.

Σημειώνεται ότι η φάλαινα με ράμφος Cuvier είναι μία από τις πιο συχνά εντοπισμένες ραμφοφάλαινες, παρότι ο βιότοπός της είναι τα μεγάλα βάθη.

Είναι γνωστό ότι βυθίζεται σε βάθη σχεδόν 1,9 μιλίων και έχει ένα μικρό κυρτό ραχιαίο πτερύγιο.

Το είδος αυτό κατέχει επίσης το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη κατάδυση.

Το 2014, οι επιστήμονες τεκμηρίωσαν μια κατάδυση στην οποία μια φάλαινα έμεινε κάτω από το νερό για περισσότερες από δύο ώρες.

Αυτό το ρεκόρ αργότερα καταρρίφθηκε από μια άλλη φάλαινα ζιφιό, η οποία πέρασε τρεις ώρες και 42 λεπτά χωρίς να βγει στην επιφάνεια.

Οι ισπανικές παραλίες έχουν κατακλυστεί από θαλάσσια πλάσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τον περασμένο μήνα οικογένειες εθεάθησαν να τρέχουν μανιωδώς μέσα από το νερό μέχρι την ακτή, καθώς ένας καρχαρίας κολυμπούσε δίπλα τους σε μια παραλία της Κόστα Μπλάνκα.

Μέρες αργότερα, ένας tintorera ή μπλε καρχαρίας πυροδότησε πανικό στην παραλία Aguamarina στην Orihuela Costa νότια του Αλικάντε.

Στη συνέχεια, ένας καρχαρίας εντοπίστηκε να κολυμπάει σε μια παραλία στην Ίμπιζα.