Στο επίκεντρο της ΕΕ οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και η διπλωματική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν. O Τούρκος πρόεδρος από χθες έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την δική του πλευρά το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Αρχικά, η αντίδραση της Κομισιόν ήταν κοφτή και έκλεισε την συζήτηση, όμως χθες το βράδυ υπήρξε συνάντηση του κ. Μισέλ με τον κ. Ερντογάν.

Οι Ευρωπαίοι κατεβάζουν τους τόνους αναφορικά με τη χθεσινή συνάντηση Μισέλ – Ερντογάν με πηγές να αναφέρουν ότι δεν μιλάμε για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Αυτό που είπε ο Μισέλ στον Ερντογάν δεν ήταν τίποτα άλλο από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου.

Εκεί βλέπουμε ξεκάθαρα να αναφέρεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν την Κομισιόν να παρουσιάσει μια έκθεση σχετικά με την παρούσα κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις  «να δούμε πού είμαστε, τι πάει καλά τι δεν πάει».

Αυτή η έκθεση θα παρουσιαστεί πληροφορούμαστε μετά το καλοκαίρι και από εκεί οι ηγέτες θα δουν τι γίνεται. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι η κίνηση Μισέλ ήταν καθαρά επικοινωνιακή, επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.

Μοιάζει περισσότερο σαν κίνηση να βοηθήσουμε τον Ερντογάν να πει ότι κέρδισε κάτι στην κοινή του γνώμη.

O Μισέλ μίλησε επίσης και για «επανενεργοποίηση» των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο MEGA λένε ότι αναφέρεται σε πιθανότητα επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης ή χαλάρωσης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. Όχι επανέναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.