Η κλιματική αλλαγή γίνεται έντονη σε όλο τον πλανήτη με έντονα καιρικά φαινόμενα να εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά.

Φονικές πλημμύρες πλήττουν την πολιτεία της Νέας Υόρκης αλλά και τις νοτιοδυτικές περιοχές της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του mega στην αμερικανική μεγαλούπολη, πέντε κομητείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και τέσσερις πολίτες αγνοούνται.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τουλάχιστον πέντε κομητείες έχει κηρύξει η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης από χθες το απόγευμα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες ανακοίνωσε η Κάθι Χόκουλ.

Βασικές οδικές αρτηρίες έκλεισαν σε πέντε κομητείες κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της αμερικανικής μεγαλούπολης, με 200 χιλιοστά βροχής να προκαλούν το χάος.

Η ορμή των υδάτων παρέσυρε γέφυρες και μία γυναίκα έχασε τη ζωή της όταν βρέθηκε μπροστά σε μία ξαφνική πλημμύρα.

Πάνω από 12.000 άνθρωποι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και οι κατακλυσμιαίες βροχές έχουν εγκλωβίσει ανθρώπους στα σπίτια τους αλλά και σε αυτοκίνητα. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες καταιγίδες για σήμερα, Δευτέρα.

Δύσκολη η κατάσταση και στην Ιαπωνία

Δραματική είναι η κατάσταση και στη νοτιοδυτική Ιαπωνία. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και άλλοι τέσσερις άνθρωποι αγνοούνται στις πιο ισχυρές βροχές που καταγράφηκαν ποτέ στην περιοχή.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις στους νομούς Φουκουόκα και Καράτσου. Η μετεωρολογική υπηρεσία συστήνει στους πολίτες να βρουν ασφαλές καταφύγιο και συμβουλεύει χιλιάδες κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους για να μην κινδυνεύσουν από πιθανές κατολισθήσεις.

Στους συγκεκριμένους νομούς άνοιξαν κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων ενώ οι επιστήμονες τονίζουν πως η κλιματική αλλαγή αυξάνει τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων, αφού η θερμή ατμόσφαιρα κατακρατά μεγαλύτερες ποσότητες νερού.