Στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων μπαίνουν φάρμακα της Novo Nordisk A/S για την απώλεια βάρους, έπειτα από τρεις αναφορές για πιθανή αύξηση του κινδύνου αυτοκτονίας.

Οι δύο αναφορές κάνουν λόγο για αυτοκτονικές σκέψεις, μία μετά τη χρήση Saxenda και μία μετά τη χρήση του Ozempic. Μία τρίτη αναφορά αφορά σε σκέψεις αυτοτραυματισμού με το Saxenda.

Ο EMA, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν ανέφερε καμία περίπτωση αυτοκτονίας και η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται επί του παρόντος ως παρενέργεια στις πληροφορίες προϊόντος της ΕΕ για τα εν λόγω φάρμακα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επανεξέταση θα γίνει από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του ΕΜΑ, που καλείται να αξιολογήσει το Wegovy, το Saxenda και παρόμοια φάρμακα, όπως το Ozempic, που βοηθούν στον περιορισμό της όρεξης.

Τι θα μπει στο μικροσκόπιο της επιτροπής

Τα φυλλάδια με τις οδηγίες χρήσης των προϊόντων αναφέρουν ως πιθανή παρενέργεια τις αυτοκτονικές σκέψεις. Επί του παρόντος, η αυτοκτονική συμπεριφορά δεν αναφέρεται για τα συγκεκριμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Η επιτροπή θα εξετάσει και εάν χρειάζονται αξιολόγηση και άλλες θεραπείες της ίδιας ευρύτερης κατηγορίας φαρμάκων. Αρχικά όμως, καλείται να αξιολογήσει τις πιθανές παρενέργειες σε σχέση με ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει φάρμακα που περιέχουν τις δραστικές ουσίες σεμαγλουτίδη ή λιραγλουτίδη για απώλεια βάρους. Το τελευταίο επιτυχημένο φάρμακο της Novo για την απώλεια βάρους Wegovy χρησιμοποιεί επίσης σεμαγλουτίδη.

Ο EMA δήλωσε ότι θα εξετάσει κατά πόσο η αναθεώρησή του θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας, γνωστά ως αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1. Το Mounjaro της Eli Lilly & Co. ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Amgen Inc. και Pfizer Inc. αναπτύσσουν παρόμοια προϊόντα.

Ο οργανισμός ζήτησε επίσης πρόσφατα από τη Novo περισσότερα στοιχεία σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ της ορμόνης GLP-1 και του καρκίνου του θυρεοειδούς. Στις πληροφορίες ασφαλείας του Wegovy, το φάρμακο αναφέρει πιθανό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς και συνιστάται σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ορισμένων σοβαρών παθήσεων να μην το λαμβάνουν. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να εμφανίσουν φλεγμονή του παγκρέατος ή νεφρική βλάβη.