Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία, με το στρατόπεδο του Κιέβου να δηλώνει ότι ανακατέλαβε τμήμα της χώρας από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε από τις ρωσικές δυνάμεις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο νότιο τμήμα της χώρας την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του, δήλωσε σήμερα ένας από τους εκπροσώπους του, ο Αντρίι Κοβάλιοφ.

 «Πάνω από 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικών εδαφών απελευθερώθηκαν στη νότια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο ίδιος στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας ότι 4 τετραγ. χιλιόμετρα απελευθερώθηκαν επίσης «στον τομέα του Μπαχμούτ», στα ανατολικά.

Οι αριθμοί αυτοί ανεβάζουν στα 193 τετραγ. χιλιόμετρα τη συνολική έκταση που έχει ανακαταλάβει η Ουκρανία από τότε που εξαπέλυσε την αντεπίθεσή της στις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Αντρίι Κοβάλιοφ, ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε «169 τετραγ. χιλιόμετρα στους τομείς της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ», τις δύο βασικές πόλεις στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας και 24 τετραγ. χιλιόμετρα στον τομέα του Μπαχμούτ, μιας πόλης που πρόσφατα ανακατέλαβε η Μόσχα ύστερα από μακρά αιματηρή πολιορκία.

 «Οι Ουκρανοί στρατιώτες οχυρώνονται στις γραμμές που έχουν φθάσει, προκαλούν ζημιά με το πυροβολικό σε αναγνωρισμένους στόχους του εχθρού. Ο εχθρός αντιστέκεται, μεταφέρει μονάδες, χρησιμοποιεί ενεργά τους εφέδρους του. Εδώ διεξάγονται σφοδρές μάχες», δήλωσε ο Κοβάλιοφ για την κατάσταση στο Μπαχμούτ.

Ο νέος αυτός απολογισμός της αντεπίθεσης έρχεται ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί το θέμα της αιτήματος ένταξης του Κιέβου στη Συμμαχία.