«Ηχηρή» απάντηση έδωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο οποίος κάλεσε νωρίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτήν της διεύρυνσης της ΕΕ», ανέφερε η αναπληρώτρια της Κομισιόν, Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και το μπλόκο της Άγκυρας στη Σουηδία για προσχώρηση στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Ε.Ε. έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ, πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

Ο Ερντογάν ζητεί «μονοπάτι» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για το «ναι» στη Σουηδία

Παράλληλα, σκληρό είναι το ανατολίτικο παζάρι από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, που μεταξύ άλλων θα θέσει επί τάπητος την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλατική Συμμαχία.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν θα πιέσει το ΝΑΤΟ να ανοίξει «μονοπάτι» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου η Άγκυρα να ανάψει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας στην Ε.Ε. και μετά εμείς θα ανοίξουμε τον δρόμο της Σουηδίας» για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Αυτό είπα και στον Μπάιντεν. Θα το πω και στο Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Πέρασαν 50 χρόνια… Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαρτάται από την εκπλήρωση των ζητημάτων που αναφέρονται στην περσινή τριμερή συμφωνία που υπογράφηκε στη Μαδρίτη.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, οι ηγέτες θα συζητήσουν για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις προκλήσεις του πολέμου στο ΝΑΤΟ και τα βήματα για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής της στρατιωτικής συμμαχίας. Η προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, περιμένει από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

«Η ένταξη της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση F-16 στην Τουρκία»

Σημειώνεται πως η επικύρωση από την Άγκυρα της ένταξης της Σουηδίας στο NATO δεν συνδέεται με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, όσον αφορά το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-16, δήλωσε ότι τον τελικό λόγο έχει το Κογκρέσο, ενώ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα στη Σύνοδο, ανέφερε πως την τελευταία λέξη θα την πει η τουρκική Βουλή.

«Η τελική απόφαση για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Πάντα φέρνουν μπροστά μας το θέμα των F-16, λένε ότι πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. Αν εκείνοι έχουν Κογκρέσο, εμείς έχουμε τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας», υπογράμμισε.