Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται,, να ανακοινώσει πακέτο όπλων διασποράς προς την Ουκρανία εντός της ημέρας, σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η Ουκρανία ζητά επί σειρά μηνών τα όπλα, ωστόσο εγείρονται ανησυχίες καθώς έχουν απαγορευτεί σε πάνω από 100 χώρες. Η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές, γράφουν ότι αρκετοί από τους βασικούς συνεργάτες του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είχαν συστήσει στις ΗΠΑ να στείλουν τα όπλα.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επίσης δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο.

Τι είναι οι βόμβες διασποράς

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (βόμβα, οβίδα) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά», που διασκορπίζονται σε μεγάλη έκταση αφού ο φορέας ανοίξει πάνω από τον στόχο. Από τη φύση τους όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, ενοχοποιούνται για αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν κίνδυνο για τον πληθυσμό. Μάλιστα αποτελούν απειλή τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου όσο και πολύ αργότερα, επειδή ορισμένες από τις βόμβες δεν θα εκραγούν αμέσως.

Σημειώνεται ότι περισσότερες από 120 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 2008 για τα πυρομαχικά διασποράς και συγκεκριμένα για την απαγόρευση της χρήσης τους. Ανάμεσά τους είναι και βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η Ουκρανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει αυτή τη συνθήκη, αν και νόμος του 2009 απαγορεύει στις ΗΠΑ να εξάγουν πυρομαχικά διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών άνω του 1%, που καλύπτει σχεδόν ολόκληρο το στρατιωτικό απόθεμα των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν, ωστόσο, μπορεί να παρακάμψει τέτοιου είδους απαγορεύσεις σε περιπτώσεις που κρίνονται προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) επέκρινε την Ουκρανία και τη Ρωσία για τη χρήση όπλων διασποράς στη σύγκρουση. Η Ρωσία έχει «χρησιμοποιήσει εκτενώς πυρομαχικά διασποράς, προκαλώντας πολλούς θανάτους αμάχων και σοβαρούς τραυματισμούς», ανέφερε.