Τα ξημερώματα της Κυριακής στη Μασσαλία, ένας άνδρας 27 ετών έχασε τη ζωή του από χειροβομβίδα λάμψης-κρότου. Την υπόθεση ερευνούν οι γαλλικές Αρχές ενώ η σύζυγος του θύματος λέει ότι ο άνδρας της δεν συμμετείχε στα επεισόδια, και απαιτεί δικαιοσύνη.

Ο νεαρός άνδρας, πατέρας ενός μικρού παιδιού, βρισκόταν στο κέντρο της Μεγαλούπολης του Γαλλικού Νότου ενώ μαίνονταν επεισόδια. Σταμάτησε τη μηχανή που οδηγούσε και με το κινητό του προσπάθησε να βγάλει μερικές φωτογραφίες.

Όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα αλλά και η εισαγγελία της Μασσαλίας, ο 27χρονος δέχθηκε μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης στο στέρνο.

Το ωστικό κύμα από την έκρηξη του προκάλεσε ανακοπή, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή.

Δικαιοσύνη ζητούν οι συγγενείς των δύο νεκρών

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του νεκρού Μοχάμεντ, Νουρ, που ξέσπασε ζητώντας δικαιοσύνη, όπως άλλωστε και η μητέρα του 17χρονου Ναέλ που έπεσε νεκρός πριν από μία εβδομάδα στο Παρίσι από σφαίρα αστυνομικού.



«Ο σύζυγός μου δεν έκανε τίποτε κακό. Από τότε που αποκτήσαμε παιδί, τα είχε σταματήσει όλα. Δεν ήταν από αυτούς που τα σπάνε. Δεν έκανε τίποτα ο άντρας μου. Κοιτούσε τους ανθρώπους και τράβηξε μία φωτογραφία, αυτό έκανε μόνο. Δεν υπάρχει το παραμικρό που να δείχνει πως έκανε κάτι».

Ο Μοχάμεντ δεν θα ζήσει να δει το δεύτερο παιδί του να γεννιέται.

«Με άφησε με ένα παιδί και είμαι έγκυος στον πρώτο μήνα. Φαντάζεστε σε δύο χρόνια όταν ο γιος μου με ρωτήσει που είναι ο πατέρας μου τι θα του απαντήσω;».

Μεγάλη δημόσια συζήτηση έχει ανοίξει αναφορικά με τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί για να περιορίσουν τα επεισόδια στους γαλλικούς δρόμους. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γαλλικής Δεξιάς υπερασπίστηκε τις αστυνομικές πρακτικές.

«Βλέπουμε στην Γαλλία υπάρχουν επεισόδια, στη Γαλλία υπάρχει υπέρμετρη βία, στη Γαλλία θέλουν να σκοτώσουν αστυνομικό δυστυχώς», δήλωσε ο Μπρόυνο Ρετάγιο, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας Rerublicains.

Τα νέα μέτρα για εκτόνωση της κρίσης

Τα νέα για τον θάνατο ακόμη ενός νέου ανθρώπου έρχονται μετά από 48 ώρες ύφεσης στις διαδηλώσεις και τα επεισόδια. Εχθές έγιναν μόλις 16 προσαγωγές και δεν σημειώθηκαν περισσότερα από 120 επεισόδια σε ολόκληρη την Γαλλία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν αποκάλυψε σήμερα πως εάν η κατάσταση κλιμακωνόταν περαιτέρω ο πρόεδρος της χώρας είχε δώσει εντολή να διακοπεί η πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.