Ο Κάρολος και η Καμίλα στέφονται για δεύτερη φορά με το στέμμα της Σκωτίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τζάιλς στο Εδιμβούργο. Πρόκειται για τελετή που είναι γνωστή ως «Τελετή Αφοσίωσης» και «Ημέρα των Ευχαριστιών».

Το στέμμα της Σκωτίας είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα κοσμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, που αποτελεί μέρος του συνόλου των βασιλικών κοσμημάτων Honours of Scotland. Μια συλλογή πολύ σημαντική για τη βρετανική βασιλική οικογένεια σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της και από τα παλαιότερα του είδους του σε ολόκληρη τη Βρετανία.

To στέμμα της Σκωτίας είχε τοποθετηθεί και πάνω στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η συλλογή 

Τα Honours αποτελούνται από ένα σκήπτρο, ένα σπαθί και ένα στέμμα, τα οποία προέρχονται από τον 15ο και τον 16ο αιώνα αντίστοιχα, ενώ το ίδιο το στέμμα κατασκευάστηκε για τον βασιλιά Ιάκωβο Ε' και είχε υποστεί αναδιαμόρφωση στα χρόνια που ακολούθησαν.

Για πολλά χρόνια τα Honours χρησιμοποιούνταν κυρίως για τη στέψη νέων μοναρχών, αν και αυτός ο σκοπός μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό με την πάροδο του χρόνου, ιδίως όταν το Ηνωμένο Βασίλειο μεταπήδησε στο κοινοβουλευτικό μοντέλο.

stema

Σήμερα, τα Honours είναι ως επί το πλείστον κειμήλια δημόσιας έκθεσης που φυλάσσονται στην Αίθουσα Στέμματος στο Κάστρο του Εδιμβούργου. Το Στέμμα της Σκωτίας έχει, επίσης, εμπλακεί σε πολλές σκωτσέζικες στέψεις, όπως εκείνες του Καρόλου Α', του Ιακώβου Α' και ΣΤ', του Καρόλου Β' και της Μαίρης, βασίλισσας της Σκωτίας.

Μετά την ολοκλήρωση της στέψης Καρόλου και Καμίλα, η Σκωτία θα τιμήσει τη στέψη του βασιλιά και της βασίλισσας με μια μεγαλειώδη πομπή και αεροπορική επίδειξη.

Δείτε LIVE: