Η Γαλλία, έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών, άρχισε να επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα. Η έκτη νύχτα από τον θάνατο του Ναέλ ήταν πιο ήρεμη από τις προηγούμενες. Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν μόνο 157 άτομα, ενώ δεν σημειώθηκε κάποιο μείζον επεισόδιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ωστόσο, στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας είχαν αναπτυχθεί 45.000 αστυνομικοί για να διασφαλίσουν την τάξη. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοίνωσε πως περίπου 3.200 άτομα συνελήφθησαν από τις γαλλικές δυνάμεις της τάξης από την Τρίτη μέχρι και την Κυριακή το βράδυ. Αξιοσημείωτο είναι πως η μέση ηλικία των συλληφθέντων είναι τα 17 χρόνια.

Διαδικτυακό ταμείο για την υποστήριξη του αστυνομικού

Αφότου η αστυνομική βία της Γαλλίας βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου ως η πιο επικίνδυνη κρίση που αντιμετώπισε κατά την προεδρία του ο Μακρόν, μια άλλη είδηση μονοπώλησε τα παγκόσμια μίντια: η δημιουργία διαδικτυακού ταμείου για την υποστήριξη του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Ναέλ, με πρωτοβουλία του Ζαν Μεσιά, πρώην υποστηρικτή του Γάλλου πολιτικού, Ερίκ Ζεμούρ. Το ταμείο έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 900.000 ευρώ, ενώ η ανακοίνωση της εκστρατείας αναφέρει πως «στόχος της συγκέντρωσης δωρεών είναι να υποστηριχθεί η οικογένεια του αστυνομικού, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και πληρώνει βαρύ τίμημα».

Στόχος τα δημαρχεία

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της επίθεσης που είχε στόχο την οικία ενός δημάρχου, πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από τα δημαρχεία των γαλλικών πόλεων, έπειτα από σχετικό κάλεσμα. Η Ένωση Δημάρχων της Γαλλίας κάλεσε τον κόσμο σε «μια κινητοποίηση για επιστροφή στη δημοκρατική τάξη», υπογραμμίζοντας «τις σοβαρές ταραχές» που σημειώνονται από τις 27 Ιουνίου «παντού στη Γαλλία» και «στοχοθετούν με ακραία βία τα σύμβολα της δημοκρατίας που είναι τα δημαρχεία, τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες, η δημοτική αστυνομία».

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως έχουν ήδη αποδεσμευθεί 20 εκατομμύρια ευρώ για να αποκατασταθούν οι ζημιές, μεταξύ των οποίων και οι «κάμερες βιντεοπροστασίας» που έσπασαν στη διάρκεια των ταραχών. «Τα κρατικά χρήματα βρίσκονται ήδη στη διάθεση των δημάρχων της Γαλλίας».

Θλίψη έχει ο προκαλέσει ο θάνατος του 24χρονου πυροσβέστη που υπέκυψε την ώρα που έδινε μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς, η οποία κατέκαιε οχήματα στο Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού. Δεν έχουν προσδιοριστεί όμως ακόμα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έπιασαν φωτιά τα οχήματα και, κατά συνέπεια, δεν έχει συσχετιστεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς με τα βίαια επεισόδια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή