Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί σταθερά τη θέση του κατά της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, «μέχρις ότου να γίνουν δεκτές όλες οι απαιτήσεις» της Τουρκίας.

Σε ομιλί ατου μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Ερντογάν καταδίκασε ξανά το κάψιμο αντιτύπου του Κορανίου την περασμένη εβδομάδα στη Στοκχόλμη, κάνοντας λόγο για έγκλημα μίσους κατά των μουσουλμάνων. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι κόκκινη γραμμή για μας ο αποφασιστικός αγώνας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και της ισλαμοφοβίας. Όλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τη φιλία της Τουρκίας υποστηρίζοντας την τρομοκρατία ή δίνοντας χώρο σε τρομοκράτες», δήλωσε.

Η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη την τελική της έγκριση για την ένταξη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι είναι πολύ επιεικής απέναντι σε αντι-ισλαμικές διαδηλώσεις και ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί ως απειλές για την ασφάλειά της, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) , που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ΝΑΤΟ επιθυμεί την ένταξη της Σουηδίας μέχρι τη συνάντηση των ηγετών των κρατών μελών της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία, αλλά Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει την υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας με τον Ερντογάν να επαναλαμβάνει χθες ότι η Στοκχόλμη έχει ακόμη υποχρεώσεις να εκπληρώσει. «Αντί να χάνουμε χρόνο με τακτικές απόσπασης της προσοχής, πιστεύουμε ότι η τήρηση των υποσχέσεων θα είναι μια πιο ορθολογική, πιο ωφέλιμη μέθοδος», είπε ο Ερντογάν. «Τους συμβουλεύουμε να ελέγχουν τον εαυτό τους και να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους».