Ανήλικα κορίτσια έπεσαν θύματα βιασμού, παιδιά στρατολογήθηκαν από συμμορίες, σπίτια πυρπολήθηκαν… Η επικεφαλής του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) περιέγραψε την Πέμπτη τη «φρίκη» που βιώνει ο λαός της Αϊτής, απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει αυτήν τη χώρα της Καραϊβικής που μαστίζεται από το οργανωμένο έγκλημα.


Η κατάσταση στην Αϊτή «εξελίσσεται πράγματι σε μια ξεχασμένη κρίση», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή της από το Πορτ-ο-Πρενς, υπενθυμίζοντας ότι 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι (σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας) χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων 3 εκατ. παιδιών.

«Ένοπλες συμμορίες ελέγχουν πάνω από το 60% της πρωτεύουσας», καθώς και πολλές από τις αγροτικές περιοχές της χώρας, ανέφερε η Ράσελ. Επικαλούμενη αναφορές συνεργατών της και μαρτυρίες κατοίκων, η επικεφαλής της UNICEF υπογράμμισε ότι κατάσταση είναι σήμερα «χειρότερη από ποτέ» – επισημαίνοντας την οικονομική εξαθλίωση, την έξαρση των κρουσμάτων χολέρας, την ανασφάλεια από το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και τον αντίκτυπο από φυσικές καταστροφές.

Ακολούθως η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF αφηγήθηκε συγκλονιστικές μαρτυρίες από θύματα συμμοριών.

«Ένα 11χρονο κορίτσι, με γλυκιά φωνούλα, μου εξιστόρησε ότι πέντε άνδρες την απήγαγαν ενώ περπατούσε στον δρόμο. Τρεις από αυτούς τη βίασαν. Διένυε τον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης όταν μιλήσαμε, γέννησε λίγες ημέρες αργότερα», ανέφερε.

«Μια άλλη γυναίκα είπε ότι ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι της και τη βίασαν. Η 20χρονη αδελφή της αντιστάθηκε τόσο σθεναρά, που την έκαψαν ζωντανή. Στη συνέχεια πυρπόλησαν το σπίτι τους», συμπλήρωσε.

Η Κάθριν Ράσελ εξήρε το έργο εκπαιδευτικών και υγειονομικών που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους, αψηφώντας τους κινδύνους. «Ακόμη και μέσα σε αυτήν τη φρίκη, υπάρχει ελπίδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση της Αϊτής έχει απευθύνει έκκληση για την αποστολή διεθνούς δύναμης που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρει ανταπόκριση.