Για τους λόγους που οδήγησαν τον ιδρυτή της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν να κινηθεί κατά του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε ο πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ.

Η απόφαση για ένταξη της Wagner στον ρωσικό στρατό με τη συνακόλουθη διακοπή της ροής του χρήματος προς τον Πριγκόζιν από τη Μόσχα, οι «ανόητες» φιλοδοξίες του ανδρός, αλλά και η ταραγμένη ψυχολογική του κατάσταση φαίνεται πως οδήγησαν τον ιδυτή της μισθοφορικής οργάνωσης να πάρει την απόφαση να προχωρήσει σε ανταρσία και να κινηθεί προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να κινηθεί κατά του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Καρταπόλοφ. Όπως αναφέρει το ρωσικό TASS που επικαλείται δηλώσεις του Αντρέι Καρταπόλοφ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αρνήθηκε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και ως εκ τούτου ενημερώθηκε ότι η μισθοφορική του οργάνωση δεν θα μπορεί να επιχειρεί πλέον στην Ουκρανία.

Το παρασκήνιο

«Όλοι άρχισαν να εκτελούν αυτή την απόφαση (την ένταξή τους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας), μια απολύτως σωστή απόφαση. Όλοι εκτός από τον κ. Πριγκόζιν», σημείωσε ο Kαρταπόλοφ. «Τότε του είπαν ότι σε αυτή την περίπτωση, η Wagner δεν θα λάβει μέρος στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση (σσ στον πόλεμο στην Ουκρανία). Με άλλα λόγια, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση ή προμήθειες», διευκρίνισε ο Καρταπόλοφ. Τόνισε επίσης ότι για «τον κ. Πριγκόζιν αυτό είναι σημαντικό ζήτημα, αν όχι το κύριο».

«Έγινε το εξής: αρχικά ήταν τα χρήματα, δεύτερον, κάποιες ανόητες και υπερβολικές φιλοδοξίες και τρίτον, μια ταραγμένη ψυχική κατάσταση. Όλα αυτά μαζί εξελίχθηκαν σε μια απόπειρα εσχάτης προδοσίας και εξαπάτησης των συναγωνιστών του», δήλωσε ο Καρταπόλοφ σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην ανταρσία.

Στις 10 Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερες οι μισθοφορικές ομάδες στην κοινή προσπάθεια, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού με διάταγμά του περιέγραψε τους όρους που θα έπρεπε να ακολουθήσουν. Το διάταγμα προέβλεπε ότι οι μισθοφορικές οργανώσεις έπρεπε να υπογράψουν συμβάσεις με το υπουργείο Άμυνας μέχρι την 1η Ιουλίου, αποκτώντας έτσι το απαραίτητο νομικό καθεστώς που θα τους εξασφάλιζε στρατιωτικά και οικονομικά να συνεχίσουν να επιχειρούν στην Ουκρανία.