Έντονη ανησυχία προκάλεσε σε κατοίκους και επισκέπτες το χρώμα της θάλασσας σε πόλη της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, το πρωί της Τρίτης (27/06).

Τα συνήθως κρυστάλλινα νερά, είχαν κοκκινίσει και αμέσως σήμανε «συναγερμός». Τα social media κατακλύστηκαν από φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν κατακόκκινο νερό να ρέει στα ποτάμια και στην περιοχή του λιμανιού της πόλης Νάγκο, στο νησί Οκινάουα, έναν προορισμό γνωστό για τα σμαραγδένια νερά και τις αμμώδεις παραλίες.

Το μυστήριο έλυσε μια τοπική ζυθοποιία, καθώς προέτρεψε τον κόσμο να μην ανησυχεί. Σύμφωνα με την εταιρεία, υπήρξε διαρροή σε ένα από τα εργοστάσιά της και τονίστηκε ότι το αποχρωματισμένο νερό δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο ή τη θαλάσσια ζωή.



Η θέση της εταιρείας

«Πιστεύουμε ότι προκλήθηκε από τη διαρροή προπυλενογλυκόλης - ένα πρόσθετο τροφίμων που περιλαμβάνεται στους κανονισμούς εφαρμογής του νόμου περί υγιεινής τροφίμων - που περιέχεται στο νερό ψύξης που χρησιμοποιείται για την ψύξη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου μας. Πιστεύουμε ότι το νερό ψύξης που διέρρευσε πέρασε σε ποτάμι μέσω μιας υδρορροής για τη βροχή, προκαλώντας το κόκκινο χρώμα της θάλασσας», δήλωσε συγκεκριμένα η Orion Breweries.



Η ουσία

Η προπυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται συνήθως στις βιομηχανίες τροφίμων, καλλυντικών και φαρμάκων. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την κατατάσσει ως «γενικά αναγνωρισμένη ως ασφαλή» για χρήση στα τρόφιμα. Να σημειωθεί ότι η Orion Breweries ζήτησε συγγνώμη για την πρόκληση «ταλαιπωρίας και τεράστιου προβλήματος και ανησυχίας» και δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα και συνεργάζεται με τις αρχές για τη λήψη «αντίμετρων».