Ακόμα ένα «αγκάθι» προσθέτει στις σχέσεις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις από δημοσίευμα του Reuters, αφού σύμφωνα με έρευνά του, ο γιος του Τούρκου προέδρου εμπλέκεται σε υπόθεση δωροδοκίας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις ΗΠΑ και τη Σουηδία εξετάζουν μια καταγγελία, σύμφωνα με την οποία θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας που εδρεύει στη Σουηδία δεσμεύθηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες, στην περίπτωση που ο Μπιλάλ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει κυρίαρχη θέση στην αγορά της Τουρκίας.

Το Reuters αναφέρει ότι τελικά δεν καταβλήθηκαν μίζες, αφού η εταιρεία, η Dignita Systems AB, εγκατέλειψε τη φιλοδοξία της.

Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Dignita επιβεβαίωσε την είδηση, κάνοντας λόγο για «δυνητικά ανησυχητική τροπή στην Τουρκία».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η τουρκική κυβέρνηση επρόκειτο να εγκρίνει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita, ένα αλκοτέστ στο ταμπλό, το οποίο «κλειδώνει» την ανάφλεξη ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι μεθυσμένος.

Η εταιρεία επιζητούσε αποκλειστικότητα στην αγορά της Τουρκίας, δεσμευόμενη ότι θα δώσει δεκάδες εκατομμύρια σε «εκλεκτούς», μέσω δύο ιδρυμάτων στα οποία ο Μπιλάλ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

«Ιστός ψεμάτων» λέει ο Μπιλάλ Ερντογάν

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dignita, Άντερς Έρικσον, απέφυγε να σχολιάσει την είδηση, με πρόσχημα ότι αποχωρεί από την εταιρεία και δεσμευόταν από μια συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Ο δικηγόρος τού Μπιλάλ Ερντογάν ανέφερε πως το δημοσίευμα είναι «εντελώς ανακριβές» και αποτελεί έναν «ιστό ψεμάτων».

Το Reuters τονίζει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο γιος του γνώριζαν ή είχαν ανάμειξη στο σχέδιο μίζας της εταιρείας.

Η υπόθεση απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ και τη Σουηδία, με τα δύο αρμόδια υπουργεία Δικαιοσύνης να έχουν αναθέσει σε ειδικό πράκτορα να ξεκινήσει έρευνες για το αν έχουν παραβιαστεί οι κανόνες της νομοθεσίας περί δωροδοκίας.

Η είδηση για την προκαταρκτική έρευνα της Σουηδίας για την τουρκική προσπάθεια της Dignita έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης, καθώς η Αγκυρα θέτει όρους για να άρει το βέτο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εγγραφα φέρονται να αναφέρουν πως επί τέσσερα χρόνια η εταιρεία προσπαθούσε να προσεγγίσει τον Ερντογάν και το κατάφερε με επιστολή τον Ιούνιο του 2022.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπιλάλ Ερντογάν απασχολεί τις ξέρες Αρχές. Το 2016 η Ιταλία είχε ξεκινήσει έρευνες, καθώς είχε πληροφορίες πως ο γιος του Ερντογάν είχε περάσει μετρητά στη χώρα χωρίς να τα δηλώσει. Η έρευνα σταμάτησε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.