Μπροστά στο θέαμα χιονιού με ροζ απόχρωση έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες κάτοικοι της Γιούτα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να εμφανιστεί σε ορεινές περιοχές όλου του κόσμου. Είναι το αποτέλεσμα της άνθισης της άλγης που ευδοκιμεί σε ψυχρά, χιονισμένα περιβάλλοντα, σύμφωνα με τον Σκοτ Χοτάλινγκ, επίκουρο καθηγητή στο κρατικό πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Συγκεκριμένα, το είδος της άλγης που προκαλεί το ροζ χιόνι στα βουνά της Γιούτα ονομάζεται επιστημονικά «chlamydomonas nivalis».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί στη Γιούτα η άλγη να προκάλεσε το ροζ χρώμα του χιονιού αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που το χιόνι έχει γίνει μοβ, πράσινο ακόμα και πορτοκαλί.

Δείτε βίντεο: 



«Η άλγη βρίσκεται κανονικά σε ένα είδος αδράνειας. Όταν υπάρχει αρκετό λιωμένο νερό στη χιονοστιβάδα και αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως κατά τη διάρκεια της άνοιξης, βγαίνει από την αδρανοποίηση. Μπορεί να κολυμπήσει στην επιφάνεια του χιονιού και δεχόμενη ηλιακή ακτινοβολία ανθίζει», είπε ο Χοτάλινγκ

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, αυτή η άνθιση είναι σημάδι του αναπαραγωγικού σταδίου της άλγης, κατά τη διάρκεια του οποίου δημιουργείται μια δευτερογενής χρωστική ουσία που σκουραίνει τα κύτταρα της άλγης. Η χρωστική αυτή ουσία δρα ως αναστολέας των υπεριωδών ακτίνων που προστατεύουν τα κύτταρα της άλγης από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πάντως, όπως ανέφερε ο ειδικός, δεν υπάρχει ανησυχία για την ποιότητα του νερού όσον αφορά την κατανάλωση από άνθρωπο.