Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως πρόσθεσε, οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner φαίνεται να κινούνται προς τη Μόσχα.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα», επισημαίνει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.

Στο μεταξύ, σε ανακοινώσεις τους, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανακοίνωσαν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της ΓαλλίαςΕμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ανέφερε πως «παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία».

Ο Πολωνός πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για την κατάσταση στη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση. «Σε σχέση με την κατάσταση στη Ρωσία, σήμερα το πρωί είχαμε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας, όπως και με συμμάχους», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αντρέι Ντούντα. "Η πορεία των γεγονότων πέραν των ανατολικών μας συνόρων παρακολουθείται σε συνεχή βάση", σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

Το βρετανικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί για κίνδυνο ταραχών στη Ρωσία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία, σε σημερινή ενημέρωση των ταξιδιωτικών του οδηγιών ύστερα από τις κινήσεις των δυνάμεων της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner. «Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας εξακολουθεί να συνιστά να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.