Την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει να τηρεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών την ώρα που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία διανύει τον δεύτερο χρόνο του με τις «ευλογίες» του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

Στη Γενεύη της Ελβετίας όπου διεξάγεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών βρίσκεται αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας υπό τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο, πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνέντευξης Τύπου, ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής δρ Heinrich Bedford-Strohm και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου αιδεσιμότατος δρ Jerry Pillay αρκέστηκαν σε γενικόλογες αναφορές και διαπιστώσεις. Στη συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκαν αν η συζήτηση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να βλάψει την ενότητα της Εκκλησίας, με τον Bedford-Strohm να απαντά: «δεν χρειάζεται να επαναλάβω τα αναρίθμητα θύματα τρομερών δεινών που συμβαίνουν στην Ουκρανία.». Συμπλήρωσε δε με νόημα πως «Έχουμε κοινοποιήσει το ίδιο στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών έχει αποκαλέσει τον πόλεμο παράνομο και ανήθικο. Και ζητάμε το τέλος του.».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου αιδεσιμότατος δρ Jerry Pillay σημείωσε ότι «μέρος του θέματος της στρογγυλής τραπέζης είναι να συζητηθεί ακριβώς αυτό. Πώς δικαιολογείται ένας πόλεμος; Κατανοούμε τις Γραφές. Και έτσι η πρόθεση της στρογγυλής τραπέζης είναι να εξετάσει τέτοιου είδους ερωτήσεις πραγματικά σοβαρά. Έτσι, δεν το βλέπω αυτό να βλάπτει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών». Η αποστροφή του ωστόσο που προκάλεσε προβληματισμό σε εκκλησιαστικούς κύκλους ήταν η εξής: «Νομίζω ότι πράξαμε με σοφία, κατά τη γνώμη μου, μη αναστέλλοντας την ιδιότητα του μέλους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν πιο κοντά χρονικά και οι μνήμες πολύ πιο νωπές, είχε ανοίξει συζήτηση στο εσωτερικό του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών αναφορικά με τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στο Πατριαρχείο Μόσχας. Μία από τις απόψεις που είχαν διατυπωθεί έκανε λόγο ακόμα και για αποβολή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, άποψη που τελικά δεν επικράτησε. Εκπρόσωποι άλλων χριστιανικών δογμάτων όπως ο πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Ρόουαν Γουίλιαμς, είχαν φτάσει στο σημείο να υποστηρίζουν ότι η στάση του Πατριάρχη Μόσχας και της Ρωσικής Εκκλησίας από τη μέρα που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, δικαιολογούσε την απομάκρυνση από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Η στάση που είχε επιλεγεί τον Σεπτέμβριο του 2022 ήταν η ακριβώς αντίθετη από τη στιγμή που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία όχι μόνο δεν απομακρύνθηκε αλλά παρέμεινε στη θέση της, γεγονός που ισοδυναμεί με σιωπηρή παραδοχή της στάσης του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και των κηρυγμάτων του. Η πρόταση από τον Γενικό Γραμματέα του ΠΣΕ, Dr. Jerry Pillay, να συζητηθεί η ιδέα της διοργάνωσης στρογγυλής τράπεζας μπορεί να προχώρησε ωστόσο από την πλευρά της Μόσχας δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αναφορά στην καταδίκη του πολέμου και στην αναγκαιότητα να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες.