Σε ελάχιστα χιλιοστά του δευτερολέπτου και με πίεση που προσιδιάζει εκείνη πυρηνικής βόμβας έχασαν τις ζωές τους οι πέντε επιβάτες του υποβρυχίου «Titan», σε αποστολή προς το ναυάγιο του «Τιτανικού». 

Μέσα σε ελάχιστα κλάσματα του δευτερολέπτου το βαθυσκάφος διαλύθηκε. Ακριβώς όπως αποτυπώνεται στο βίντεο, που φαίνεται πως στο τουριστικό υποβρύχιο σημειώθηκε ενδορρήξη, δηλαδή μια έκρηξη προς τα μέσα από την ασύλληπτη πίεση στα βάθη του Ωκεανού.

Το καναδικό τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ εντόπισε μέρος από το φινιστρίνι του βαθυσκάφους, τμήμα από το μπροστινό και πίσω μέρος του θαλάμου πίεσης των επιβατών, το πλαίσιο της βάσης του, όπως και ένα κομμάτι από το ουραίο μέρος.

Δέχθηκαν την πίεση πυρηνικής βόμβας

Το υποβρύχιο κονιορτοποίηθηκε. Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Θεόδωρος Λιόλιος, η πίεση που δέχθηκε έμοιαζε με πυρηνική βόμβα.

«Οι υπερπιέσεις που αναπτύχθηκαν μετά την καταστροφή του κύτους είναι ανάλογες με τις υπερπιέσεις που αναπτύχθηκαν μερικές δεκάδες μέτρα από το σημείο μηδέν της έκρηξης της βόμβας στη Χιροσίμα» αναφέρει ο κ. Λιόλιος.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι πέντε επιβάτες του βαθυσκάφους εξαϋλώθηκαν από την ασύλληπτη πίεση του ωκεανού. Κάθε εκατοστό του ανθρώπινου σώματος δέχτηκε πίεση 393 κιλών.

«Δύο φίλοι μου χάθηκαν. Η μόνη παρηγοριά σε όλο αυτό είναι ότι συνέβη αστραπιαία. Κυριολεκτικά σε χιλιοστά του δευτερολέπτου και οι άνθρωποι δεν είχαν ιδέα τι συνέβαινε» ανέφερε ο ειδικός υποβρύχιων διασώσεων Ντέιβιντ Μερμς.