Επίδοση - ρεκόρ καταγράφει σε νέα δημοσκόπηση η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία βρίσκεται πλέον κάτω μόνο από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), αφήνοντας πίσω το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους.

Στην τελευταία δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, CDU/CSU διατηρούν το προβάδισμά τους με 29% χωρίς μεταβολή στα ποσοστά τους, ενώ η AfD κερδίζει μία μονάδα και φθάνει στο 19%, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί για το κόμμα στη συγκεκριμένη έρευνα. Το SPD του καγκελάριου Όλαφ Σολτς χάνει μία μονάδα και περιορίζεται στο 17% και στην τρίτη θέση, ενώ οι Πράσινοι παραμένουν στο 15%. Με απώλεια μίας μονάδας, το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βρίσκεται στο 6% και η Αριστερά, χωρίς μεταβολή, εξακολουθεί να μένει κάτω από το εκλογικό όριο (5%), με 4%.

Παρά την άνοδο της ΑfD, η πλειοψηφία (52%) τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των υπόλοιπων κομμάτων σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να μην εκλέγονται σε θέσεις δημάρχων ή περιφερειαρχών οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς. Το 35% των ερωτηθέντων εκτιμά, αντιθέτως, ότι αυτή η πρακτική είναι λανθασμένη.

Στην ίδια δημοσκόπηση αναδεικνύεται επίσης η δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς μόνο ένας στους πέντε δηλώνει ικανοποιημένος από αυτό.

3 στους 10 Γερμανούς δεν θα κάνουν διακοπές για οικονομικούς λόγους

Ενόψει θερινής περιόδου, το 29% των Γερμανών δηλώνει ότι φέτος δεν θα κάνει διακοπές, επικαλούμενο κυρίως την οικονομική του κατάσταση. Από τους υπόλοιπους, το 41% θα προτιμήσει για τις διακοπές του προορισμό με οδική πρόσβαση, ενώ το 17% θα μετακινηθεί αεροπορικώς και το 7% σιδηροδρομικώς. Ένα 2% σχεδιάζει να φθάσει στον προορισμό των διακοπών του με το ποδήλατο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ