Συνάντηση, πιθανότατα εντός του Ιουλίου, σχεδιάζουν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στις διμερείς σχέσεις.

Επιβεβαιώνοντας πρόσφατα δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ για τις προθέσεις του Νετανιάχου και του Ερντογάν, το Bloomberg αναφέρει ότι οι δύο χώρες, που ήταν κάποτε στρατιωτικοί σύμμαχοι, διερευνούν πλέον την πιθανότητα έναρξης μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία, μετά από μια δεκαετία εντάσεων.

Πρόσθετο κίνητρο για τη βελτίωση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων είναι η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές αγαθών που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, αλλά και η δράση του Ιράν στην περιοχή καθώς η Τουρκία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή στη Συρία της Τεχεράνης, που υποστηρίζει ομάδες εχθρικές προς το Ισραήλ, περιλαμβανομένης της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Εφόσον το επιτρέψει το πρόγραμμά τους, Ερντογάν και Νετανιάχου μπορεί να συναντηθούν στην Άγκυρα τον ερχόμενο μήνα, αναφέρουν οι πηγές του πρακτορείου.

Οι συνομιλίες ενδεχομένως θα περιλαμβάνουν την πιθανή μεταφορά ισραηλινού υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τερματικά LNG στο Ισραήλ, ούτε αγωγοί που να το συνδέουν με την Τουρκία.