Απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στο κέντρο της Μόσχας βρέθηκε ο 92χρονος επιστήμονας, Γκριγκόρι Κλινίσοφ, που δημιούργησε τις σοβιετικές θερμοπυρηνικές βόμβες της Ρωσίας.

Ο Κλινίσοφ αναφέρθηκε ότι πέθανε στις 17 Ιουνίου με τους Ρώσους ερευνητές να δηλώνουν ότι εξετάζουν τον θάνατο του ειδικού σε θέματα ατομικής ενέργειας.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Ο επιστήμονας σχεδιαστής άκρως απόρρητων βομβών κέρδισε το Βραβείο Λένιν το 1962. Ήταν περισσότερο γνωστός ως ένας από τους δημιουργούς της σοβιετικής βόμβας RDS-37, μιας θερμοπυρηνικής βόμβας που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1955.

«Οι λόγοι της αυτοκτονίας θα μπορούσαν να είναι η σοβαρή του ασθένεια»

Ο Κλίνισοφ -η φωτογραφία του οποίου δεν κυκλοφόρησε ποτέ από τις σοβιετικές αρχές- εντοπίστηκε από την κόρη του, γράφει η Daily Mail στο αποκαλυπτικό της δημοσίευμα.

Γεννημένος το 1930, ο σχεδιαστής της βόμβας ανέπτυξε διάφορους τύπους θερμοπυρηνικών βομβών για τις επόμενες γενιές.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή δήλωσε: «Δίπλα στον επιστήμονα, στον λαιμό του οποίου διαπιστώθηκαν τραύματα χαρακτηριστικά κρεμάλας, βρέθηκε ένα σημείωμα. Οι λόγοι της αυτοκτονίας θα μπορούσαν να είναι η σοβαρή ασθένεια του επιστήμονα και ο θάνατος της συζύγου του».

Ωστόσο, η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη εν αναμονή της απόφασης σχετικά με το αν θα κινηθεί ποινική διαδικασία για τον θάνατό του, δήλωσε η επιτροπή.

Ωστόσο, η αυτοκτονία του Κλινίσοφ ακολουθεί μια σειρά μυστηριωδών θανάτων τα τελευταία χρόνια που συνδέονται με Ρώσους υψηλού προφίλ.

Έρχεται μόλις λίγους μήνες αφότου ο Αντρέι Μποτίκοφνας από τους 18 επιστήμονες που εργάστηκαν για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, Sputnik V, το 2020- βρέθηκε στραγγαλισμένος μέχρι θανάτου με μια ζώνη στο σπίτι του στη Μόσχα. Η ανακριτική επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε έρευνα για φόνο μετά τον θάνατο.