Ανησυχία και οργή εχει προκαλέσει στην Ταϊβάν ένα σκάνδαλο χορήγησης ηρεμιστικών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας το οποίο απειλεί να μειώσει τις πιθανότητες του κόμματος της αντιπολίτευσης στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Πιο συγκεκριμένα γονείς νηπίων στην Ταϊβάν κατηγόρησαν δασκάλους σε ένα νηπιαγωγείο ότι ...ναρκώνουν τα παιδιά τους.

Δάσκαλοι στο νηπιαγωγείο Baoren, ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο στην πόλη της Νέας Ταϊπέι, έχουν κατηγορηθεί ότι ηρεμούσαν παιδιά με εθιστικά σιρόπια για τον βήχα. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα αυτόν τον μήνα, αφού οι γονείς εξέφρασαν ανησυχίες για τα παιδιά που εμφανίζουν ασυνήθιστα συμπτώματα, όπως εναλλαγές της διάθεσης και κράμπες. Οκτώ μαθητές φέρεται να βρέθηκαν θετικοί σε ίχνη των ψυχοδραστικών φαρμάκων φαινοβαρβιτάλη και βενζοδιαζεπίνη.



Τα παιδιά πιστεύεται ότι εμφάνισαν συμπτώματα στέρησης από τα εξαιρετικά εθιστικά ναρκωτικά. Η φαινοβαρβιτάλη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της επιληψίας, ενώ οι βενζοδιαζεπίνες είναι ένας ισχυρός τύπος υπνωτικού. Δεν είναι σαφές γιατί τα φάρμακα, που δεν είναι εύκολα διαθέσιμα, δόθηκαν στα παιδιά, αν και πιστεύεται ότι ήταν λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων τους. Ένας δάσκαλος κατηγορείται επίσης ότι χρησιμοποίησε σωματική τιμωρία σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Ο διευθυντής του νηπιαγωγείου Baoren και πέντε δασκάλες συνελήφθησαν εν αναμονή της ποινικής έρευνας. Το σχολείο διατάχθηκε να κλείσει και να πληρώσει πρόστιμο 150.000 δολαρίων Ταϊβάν. Σε μια δήλωση προς τους γονείς, η Jidibao Education Group, η μητρική εταιρεία της Baoren, ζήτησε συγγνώμη και είπε, «η αλήθεια δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί», αλλά αναγνώρισε ότι οι οικογένειες «επηρεάστηκαν βαθιά» από το περιστατικό. Η ομάδα είπε ότι θα συνεργαστεί με το εκπαιδευτικό γραφείο για να βοηθήσει τη μεταφορά των παιδιών σε εναλλακτικά νηπιαγωγεία.

Οι γονείς έχουν παραπονεθεί ότι οι αρχές άργησαν να αντιδράσουν στις αρχικές καταγγελίες τους τον Απρίλιο και τον Μάιο. Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από κυβερνητικά κτίρια στην πόλη της Νέας Ταϊπέι, επικρίνοντας τον δήμαρχο Χου Γιου-γι για τον χειρισμό του σκανδάλου από την κυβέρνησή του.



Οι γονείς είναι θυμωμένοι καθώς τα παιδιά δεν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις παρά μόνο 22 ημέρες μετά την πρώτη διατύπωση ανησυχιών. Το νοσοκομείο της Ταϊπέι προσφέρει δωρεάν εξετάσεις αίματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με το BBC, αλλά πολλοί γονείς φοβούνται ότι είναι πολύ αργά για να ελέγξουν εάν τα παιδιά τους επηρεάστηκαν από την υποτιθέμενη χρήση ναρκωτικών. Ο δήμαρχος της Νέας Ταϊπέι, είναι ο προεδρικός υποψήφιος για το αντιπολιτευόμενο κόμμα KMT στις εκλογές του επόμενου έτους.

Στις 9 Ιουνίου, βουλευτές από το κυβερνών DPP κατηγόρησαν τον Χου ότι επικεντρώθηκε στην εκστρατεία του και όχι στο σκάνδαλο ναρκωτικών, αποκαλώντας τον «δήμαρχο μερικής απασχόλησης». Ο Χου είπε ότι το περιστατικό δεν πρέπει να μετατραπεί σε «πολιτικό ζήτημα».

Η καταχώριση του νηπιαγωγείου στο Google έχει δεχθει επίσης αρνητικά σχόλια. Ένας σχολιαστής έγραψε: «Αυτό είναι το νηπιαγωγείο όπου ναρκώνουν νήπια… η κυβέρνηση της Νέας Ταϊπέι σέρνει τα πόδια της εδώ και ένα μήνα χωρίς να ασχοληθεί με την υπόθεση… το περιστατικό δεν θα ξεχαστεί από τον κόσμο».