Σε εξέλιξη βρίσκονται για τρίτη μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου που μετέφερε πέντε άτομα στο ναυάγιο του Τιτανικού, στο βυθό του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού.

Αεροσκάφη από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έχουν «σαρώσει» πάνω από 25.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται 1.450 χλμ ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης και 644 χλμ νότια του Σεντ Τζονς της Νέας Γης.

Ο «Guardian» επιχείρησε να εξηγήσει τι μπορεί να συνέβη στο εξαφανισμένο υποβρύχιο. Μάλιστα, το βρετανικό μέσο ανέλυσε ενδελεχώς πέντε πιθανά σενάρια:

Διακοπή ρεύματος

Πρώτον, ένας μεγάλος κίνδυνος είναι η διακοπή ρεύματος. Όταν το υποβρύχιο είναι βυθισμένο, όλες οι επικοινωνίες διεξάγονται μέσω ακουστικού σήματος με το πλοίο υποστήριξης. Τέτοια υποβρύχια είναι εξοπλισμένα με ανεξάρτητες παροχές ενέργειας: η μια είναι ένας ακουστικός φάρος που τακτικά αναγγέλλει το πλοίο για να αποκαλύψει τη θέση του, και ένα άλλο που μπορεί να μεταφέρει σύντομα μηνύματα τύπου κειμένου. Αυτό διασφαλίζει ότι εάν η κύρια παροχή ενέργειας αποτύχει, ο φάρος συνεχίζει να λειτουργεί, επιτρέποντας στο σκάφος επιφανείας να εντοπίσει το σκάφος. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, ο Τιτάνας δεν διέθετε ακουστικό φάρο και είχε χαθεί στο παρελθόν.

Σε περίπτωση μεγάλης διακοπής ρεύματος, το υποβρύχιο θα έπρεπε να ρίξει τα βάρη του, να αναδυθεί και να κάνει άμεση ραδιοεπικοινωνία με το σκάφος υποστήριξης – υπό την προϋπόθεση ότι οι ραδιοεπικοινωνίες είχαν ξεχωριστή τροφοδοσία ρεύματος. Εάν ένα περιστατικό στο σκάφος έβγαζε εκτός λειτουργίας όλα τα ηλεκτρικά συστήματα, το υποβρύχιο θα μπορούσε να παρασυρθεί στην επιφάνεια και να περιμένει για τη διάσωσή του.

Φωτιά

Δεύτερον, ένα βραχυκύκλωμα θα προκαλούσε φωτιά στο τουριστικό υποβρύχιο. Ο αέρας σε ένα υποβρύχιο τείνει να είναι εμπλουτισμένος με οξυγόνο, καθιστώντας τις πυρκαγιές πιο επικίνδυνες. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επικοινωνίες του με την επιφάνεια θα είχαν καταστραφεί. Ακόμη, οι πυρκαγιές μπορούν να εκδηλωθούν και να παράγουν γρήγορα καπνό που δηλητηριάζει τους επιβαίνοντες.

Παγιδεύτηκε

Τρίτον, θα μπορούσε το Titan να έχει παγιδευτεί κάπου. Όταν έφτασε κοντά στο ναυάγιο, όπου τα υποβρύχια ρεύματα είναι πολύ δυνατά, υπάρχει πιθανότητα το υποβρύχιο να έχει παγιδευτεί ή μπλοκαριστεί στη διάρκεια της πορείας του, δήλωσε ο Eric Fusil.

Διαρροή

Τέταρτον, μπορεί να προκλήθηκε διαρροή στο υπό πίεση κύτος. Το Titan επιβιβάστηκε με αρκετό οξυγόνο για να συντηρήσει τον πιλότο και το πλήρωμα για τέσσερις ημέρες, αλλά ο περιορισμένος αέρας δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Αν το σκάφος είχε χάσει την ισχύ του, οι θερμοκρασίες μέσα στην καμπίνα θα έπεφταν γρήγορα στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Καταστροφική βλάβη

Πέμπτον, το σενάριο που όλοι φοβούνται είναι ότι το σκάφος έχει υποστεί βλάβη. Σε τέτοιο βάθος, ένα ρήγμα ή κάποια ζημιά, θα ήταν καταστροφικά.