Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Κομισιόν, η οποία ανάβει το πράσινο φως για την κατανάλωση… εντόμων, ολόκληρων ή σε μορφή σκόνης, με στόχο να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια του πλανήτη μας!
Τα έντομα που, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, θα καταλήξουν αργά ή γρήγορα στο πιάτο μας είναι ο οικιακός γρύλος (house cricket), το κίτρινο αλευροσκούληκο (yellow mealworm) και η αποδημητική ακρίδα (migratory locus).
Εκτός αυτών, έχει εγκριθεί και ένα τέταρτο έντομο, το μικρότερο αλευροσκούληκο ή σκαθαράκι (Alphitobius diaperionus), αλλά και η μερική διάθεση του οικιακού γρύλου (Acheta domesticus) σε μορφή σκόνης, ενώ εξετάζονται ακόμη 8 αιτήσεις.

«Τα νέα είναι καλά για τον πλανήτη», ξεκαθάρισε η ΕΕ, καθώς η παραγωγή των πλούσιων σε πρωτεΐνες εντόμων είναι μια εναλλακτική λύση που εξασφαλίζει πολύ χαμηλότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου απ’ ό,τι η παραγωγή κρέατος. Για παράδειγμα, η εκτροφή του γρύλου εκπέμπει 75% λιγότερο CO2 από ό,τι μια φάρμα που εκτρέφει κοτόπουλα.

Και εάν σ’ εμάς ακούγεται πρωτόγνωρο, η κατανάλωση εντόμων είναι πολύ διαδεδομένη στα τέσσερα σημεία της Γης: σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρέφονται με αυτά σε καθημερινή βάση. Ο διαρκώς αυξανόμενος πληθυσμός και η ρύπανση που προκαλεί η βιομηχανία κρέατος (αντιπροσωπεύει το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου) οδηγεί πολλούς στο συμπέρασμα ότι τα έντομα ίσως είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, παρά τα οφέλη τους, αλλά και τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι τα εγκεκριμένα συστατικά (τα έντομα, δηλαδή) πρέπει να αναφέρονται στις συσκευασίες τροφίμων τόσο με την επιστημονική όσο και με την καθημερινή ονομασία τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους.

Στη Γαλλία, ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών, Λοράν Ντιπλόμπ, επέκρινε την απόφαση λέγοντας: «Δεν θα αφήσουμε τους Γάλλους να τρώνε έντομα εν αγνοία τους». Αλλά και πολλοί καταναλωτές λιγοψυχούν στη σκέψη ότι θα έχουν… έντομα στο φαγητό τους. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτή αναφέρει ότι μόλις το 10% των Ευρωπαίων θα άλλαζε το κρέας με έντομα.

Σε δημοσκόπηση του YouGov το 2021, η Γαλλία είναι πιο δεκτική στην ιδέα, αφού το 25% των ερωτηθέντων δήλωσαν πρόθυμοι να φάνε τροφές με σκόνη εντόμων. Ιταλία και Πολωνία φάνηκαν πιο διστακτικές: μόλις το 17% και το 18% των ερωτηθέντων αντίστοιχα συμβιβάζονται με την κατανάλωση εντόμων.

Ο Δανός διάδοχος του θρόνου, Φρειδερίκος, όμως, δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση. Όταν δοκίμασε πέρυσι, στο όνομα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της επισιτιστικής ανασφάλειας, μπισκότο φτιαγμένο από αποξηραμένους γρύλους, ο πρίγκιπας αποφάνθηκε ότι ήταν «ένα πολύ νόστιμο σνακ».

Ρεπορτάζ: Πηνελόπη Μαρκάκη
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 21/6