Επί ποδός έχει θέσει χώρες και οργανισμούς το εξαφανισμένο υποβρύχιο στον Βόρειο Ατλαντικό καθώς, «αδειάζει η κλεψύδρα» του χρόνου.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER - Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer) έστειλε το πλοίο Atalante με ρομποτικό βαθυσκάφος στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, όπου την Κυριακή εξαφανίστηκε ένα τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες.

Το ερευνητικό πλοίο Atalante αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αύριο, Τετάρτη, και θα ακολουθήσει η κατάδυση του ρομποτικού βαθυσκάφους.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των πέντε επιβαινόντων στο τουριστικό υποβρύχιο είναι ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το υποβρύχιο, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions, μετέφερε στο ναυάγιο του Τιτανικού άλλους τέσσερις επιβαίνοντες. Πρόκειται για τον Αμερικανό ιδρυτή της OceanGate, Στόκτον Ρας, τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Χάμις Χάρντινγκ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πώλησης ιδιωτικών τζετ Action Aviation), τον Πακιστανό επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ και τον γιο του, Σουλεϊμάν.

Οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο είναι αντιμέτωποι, εάν ζουν, με τα μειωμένα αποθέματα οξυγόνου (που διαρκούν μέχρι την Πέμπτη) και το κρύο.